Phara de Aguirre en Xavier Taveirne nemen het roer over bij "De zevende dag"

Vanaf september gaan Phara de Aguirre en Xavier Taveirne "De zevende dag" op Eén presenteren. Ze nemen de fakkel over van Tim Pauwels, die ombudsman van de VRT Nieuwsdienst wordt, en Ihsane Chioua Lekhli, die voor "Het Journaal" gaat werken.
JOKKO

Wissel van de wacht bij "De zevende dag", het politieke duidingsprogramma op zondagochtend op Eén. De voorbije jaren was de presentatie in handen van Tim Pauwels en Ihsane Chioua Lekhli, maar daaraan komt binnenkort een einde.

Na de zomer maken de Aguirre en Taveirne hun opwachting als nieuwe presentatoren. De Aguirre presenteerde eerder programma's als "Terzake", "Phara", "Panorama", "Koppen" en "Pano". Ze maakte ook eigen documentairereeksen als "Weg van België".

Taveirne presenteerde jaren de duidingsprogramma's "De ochtend" en "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ik heb de mensen jaren wakker gemaakt tijdens "De ochtend" en nu mag ik een beetje hetzelfde doen bij "De zevende dag". Ik ben blij dat ik samen met de ervaring van Phara de nieuwsweek op gang kan trekken en dieper kan ingaan op wat leeft."

"Vragen stellen en luisteren, dat is voor mij de basis van goede journalistiek", zegt de Aguirre op haar beurt. "Ik heb dat de voorbije jaren gedaan op alle mogelijke plaatsen en tijdstippen om reportages te maken. Dat de nieuwe hoofdredactie me weer live in de studio wil zien interviewen, was fijn om te horen."

"Wissel van de macht"

Ook op korte termijn verandert een en ander bij "De zevende dag". Half april wordt Pauwels ombudsman van de VRT Nieuwsdienst. Zelf noemt hij dat "een hele eer". "Ik heb tot nu toe altijd "ja" geantwoord telkens als de VRT mij iets vroeg en ik wil met volle goesting beginnen."

© Geert Van Hoeymissen

Na de paasvakantie krijgt Chioua Lekhli tijdelijk Marc Van De Looverbosch aan haar zijde. De VRT-journalist volgt al jaren de politiek voor het radionieuws en is de bezieler achter het programma "Wissel van de macht" dat momenteel op Canvas loopt.

Samen zullen ze "De zevende dag" tot aan de zomer presenteren. Daarna gaat Chioua Lekhli voor "Het Journaal" werken. "Na vier jaar in de studio ben ik aan een nieuwe uitdaging toe", zegt ze. "Ik sprong al af en toe bij "Het Journaal" bij en wil daar nu voluit voor gaan."

© Geert Van Hoeymissen

Meest gelezen