Staatssecretaris De Backer lanceert actieplan voor minder afval in Noordzee

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) werkt aan een nationaal actieplan voor minder afval in zee. Dat kondigde hij aan naar aanleiding van de start van #CleanSeas, een campagne van de Verenigde Naties (VN) om consumenten, overheden en bedrijven aan te sporen om de zeeën te beschermen. Nu belandt jaarlijks meer dan acht miljoen ton plastic in de oceanen van onze planeet.

"Onze Noordzee werd ooit de riool van Europa genoemd", zegt De Backer. "Via waterwegen van alle landen kwamen chemicaliën, toxische stoffen en brandstoffen in onze zee terecht. Intussen zijn we veel strenger geworden en het water in de Noordzee is vandaag veel properder."

"Maar er sluimert internationaal een groeiend, nieuw probleem: jaarlijks belandt meer dan 8 miljoen ton plastic in de oceanen. Ook in België worden we hiermee geconfronteerd. In elke kilogram Belgisch zand vind je bijvoorbeeld vandaag tot 150 stukjes plastic. Ik werk samen met minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) om een goed productiebeleid te voeren dat aan die pollutie een einde moet stellen."

 

 

Ook visnetten vormen een probleem

"Daarnaast werken we ook samen met alle betrokken sectoren op onze Noordzee. Achtergelaten of verloren visnetten zorgen bijvoorbeeld voor bijzonder veel problemen", vervolgt De Backer.

"Daarom kijken we samen met de visserijsector of er natuurlijke afbreekbare alternatieven zijn. We hebben ook al het "Fishing for Litter"-project gestart: vissers die vroeger noodgedwongen het plastic in hun netten terug in zee moesten werpen, kunnen nu op een gemakkelijke manier het plastic verzamelen en aan wal zetten."

Meest gelezen