Verspreiding van resistente bacteriën: "een reden om lokaal vlees te kopen"

De Europese Commissie slaat alarm over de verspreiding van resistente bacteriën. De import van buitenlands vlees wordt gezien als boosdoener. Professor diergeneeskunde Jeroen Dewulf (UGent) betreurt naar eigen zeggen dat de sfeer wordt gecreëerd dat dierenvlees hét probleem zou zijn. Al heeft hij ook wel bedenkingen bij vlees dat van buiten Europa komt.

Het verhaal van bacteriën die resistent zijn voor antibiotica is al langer bekend. Een van de triggers van dat probleem is het overmatige gebruik van antibiotica, zowel bij mensen als bij dieren.

We moeten ons er nog meer van bewust worden, maar er wordt wel al aan gewerkt, klinkt het bij specialisten. "In de dierengeneeskunde bij ons worden almaar meer maatregelen genomen. De laatste jaren is het gebruik van antibiotica bij dieren al met 16 procent gedaald", stelt professor Dewulf. "Dat is een grote stap in de goede richting en we blijven verder dalen."

Dewulf betreurt dan ook dat met de waarschuwing voor de resistente bacteriën vooral de link wordt gelegd met de vleeshandel. "Er wordt gedaan alsof dieren het probleem zijn en het vlees aan de oorsprong ligt van de problematiek. De CPE-bacterie die in 2015 op een partij vlees in België is ontdekt, is bijvoorbeeld voornamelijk een probleem in de menselijke geneeskunde."

"In landen als China en Brazilië gebeuren dingen die niet koosjer zijn"

"We moeten dan ook af van het idee dat het weer de dieren en de dierenartsen zijn die het probleem vormen", vindt professor diergeneeskunde Dewulf. Hij beweert daarmee naar eigen zeggen niet dat het Belgische of Europese vlees perfect in orde is. Maar het is in elk geval wel veiliger dan vlees dat van buiten Europa komt, klinkt het.

"In landen als China of Brazilië gebeuren dingen die inderdaad niet koosjer zijn op het gebied van antibioticagebruik en resistente bacteriën. We moeten daaraan werken, maar ook daarover moeten we op dit moment geen paniek creëren", zegt prof Dewulf. "Naar China exporteren we vooral vlees, in plaats van te importeren. Vanuit Brazilië importeren we wel, maar dat vlees komt doorgaans van grotere bedrijven die een redelijk hoog kwaliteitsniveau hebben."

Buitenlands vlees is evenwel een aandachtspunt, vinden experts. Nu wordt dat vlees gemonitord als het Europa binnenkomt, maar specifieke tests op resistente bacteriën gebeuren niet. "Vooraleer we uitspraken doen over dat buitenlands vlees, moeten we meer gegevens verzamelen. Nu tasten we wat in het duister. En als uit tests dan zou blijken dat er kwaliteitsproblemen zijn, dan moeten we stoppen met de invoer", stelt Dewulf.

"Veel redenen om lokaal vlees te kopen"

Hoe dan ook zijn er veel redenen om vooral lokaal vlees te kopen, besluit Jeroen Dewulf. "We zijn hier nog niet aan ons einddoel, maar we zijn op de goeie weg wat betreft het antibioticagebruik. En de resistentie daalt."

Meest gelezen