Voormalig IMF-topman Rodrigo Rato krijgt celstraf

In Spanje is de conservatieve politicus en voormalig topman van het Internationaal Muntfonds Rodrigo Rato veroordeeld tot vier en een half jaar cel. Rato stond in Madrid terecht wegens gesjoemel met geld van twee Spaanse banken waar hij eerder topman van was.

De rechtbank in de hoofdstad Madrid achtte Rato en meer dan zestig andere bankiers schuldig aan het misbruik van kredietkaarten van de banken om hun riante levensstijl te betalen. Zo was tussen 2003 en 2012 meer dan 12 miljoen euro opgesoupeerd bij de banken Caja Madrid en Bankia.

Bankia moest in 2012 door de overheid worden gered met een forse kapitaalinstap. Ongeveer 200.000 spaarders die door de bank waren overtuigd om hun spaargeld om te zetten in aandelen, verloren zo hun geld. Bovendien werden belastingen ontdoken voor aankopen met de kredietkaarten door de toplui.

Rodrigo Rato pleitte onschuldig. Volgens hem maakten de bedrijfskredietkaarten deel uit van zijn verloning en was het normaal dat hij daar persoonlijke uitgaven mee deed. Rato nam ontslag bij Bankia in 2012 nadat die bank door de overheid gered was.

Rato was een belangrijk politicus van de conservatieve Partido Popular, die nu in Spanje aan de macht is. Hij was minister van Economie en was topman van het Internationaal Muntfonds tussen 2004 en 2007.

Het zit het IMF overigens niet mee met de keuze van toplui. Zo moest de opvolger van Rato, de Fransman Dominique Strauss-Kahn, ontslag nemen wegens seksschandalen en een beschuldiging van aanranding van een kamermeisje in een hotel in New York.

De huidige topvrouw, de Française Christine Lagarde, is in eigen land dan weer in opspraak gekomen wegens een schandaal rond de voormalige politicus en zakenman Bernard Tapie. Dat lijkt evenwel de carrière van Lagarde bij het IMF nog niet echt in het gedrang te brengen.

Meest gelezen