Wilders schort publieke campagne Nederlandse verkiezingen op

Geert Wilders, de leider van de rechts-populistische PVV, schort zijn publieke campagne voor de Nederlandse verkiezingen op. De beslissing heeft te maken met het onderzoek naar een van zijn beveiligingsmensen. Nochtans had minister van Justitie en Veiligheid Stef Blok vanmorgen nog gezegd dat het onderzoek de veiligheid niet in het gedrang brengt van politici die voor de campagne de straat op gaan. De verdachte is inmiddels weer vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

Wilders heeft zijn beslissing genomen nadat het Algemeen Dagblad had gemeld dat tegen de agent uit zijn beveiligingsteam al eerder verdenkingen waren gerezen.

Volgens de krant werd de agent die mogelijk informatie aan criminelen heeft gelekt al eerder verdacht van integriteitsschendingen. Hij zou onderwerp van onderzoek zijn geweest toen hij nog voor de Utrechtse politie werkte.

De verdachte was geen persoonlijke beveiliger van Wilders, maar maakte deel uit van de Dienst Bewaken en Veiligheid (DBB) van de Nederlandse nationale politie. Die beschermt onder  meer de leden van het Koninklijk Huis, bedreigde politici en diplomaten. De PVV schort nu alle publieke activiteiten op tot de resultaten van het onderzoek bij de DBB bekend zijn.

Vanmiddag is de verdachte weer vrijgelaten, maar hij zal wel nog voor de rechter moeten verschijnen.

"Politici kunnen veilig de straat op"

Volgens Stef Blok, de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid, is er geen aanleiding om aan te nemen dat mensen die door de DBB worden beschermd gevaar lopen door het lek bij de DBB. "Politici die op campagne gaan, kunnen gewoon de straat op", zei hij vanmorgen nog. "We hebben de overtuiging dat iedereen dat veilig kan doen. Daar staan we voor in", zegt hij nog.

Ook Erik Akerboom, de korpschef van de Nederlandse politie, zegt dat de veiligheid van PVV-leider Wilders niet in gevaar is geweest door de lekken, "voor zover wij nu kunnen overzien". Akerboom bevestigt dat de opgepakte agent verdacht wordt van het doorspelen van informatie aan een Marokkaans-Nederlandse bende.

Wilders eist duidelijkheid over wat er is gelekt uit de organisatie die hem beveiligt. Hij zegt het te moeten weten om het vertrouwen te kunnen herstellen. "Zeker bij bijeenkomsten waar honderden onschuldige mensen komen, wil ik echt het zekere voor het onzekere nemen", aldus Wilders.