Zuhal Demir wordt opvolger van Elke Sleurs als staatssecretaris

Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) wordt de nieuwe federale staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding. Vanochtend wordt ze al op het paleis verwacht om de eed af te leggen. Demir werd gisteravond voorgedragen door het partijbestuur van de N-VA en de partijraad heeft haar aanstelling daarna bekrachtigd.

Eerder deze week heeft de N-VA-top Elke Sleurs gevraagd om lijsttrekker te zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Ze moet daar Siegfried Bracke doen vergeten, wiens positie als fractieleider en lijsttrekker in het gedrang was gekomen door de heisa rond zijn mandaat in de adviesraad van Telenet.

N-VA-voorzitter Bart De Wever had donderdagavond op een bijeenkomst in Neder-over-Heembeek Demir voorgesteld aan het bestuur van de N-VA. Dat heeft zich achter die keuze geschaard. Kort daarop gaf de partijraad groen licht. Daarmee is de weg vrij voor Demir om staatssecretaris te worden in de federale regering.

Demir legt vanochtend al meteen de eed af. Om 8.30 uur wordt ze al in Brussel bij de koning verwacht, meldt het paleis.

Zuhal Demir is van Turks-Koerdische origine en zit sinds 2010 in de Kamer. Ze raakte verkozen in Antwerpen, maar is vorig jaar terug naar Genk verhuisd. Ze geldt als specialiste in arbeidsrecht en liet zich de afgelopen jaren meer dan eens opmerken door forse uitspraken tegen de vakbonden.

In 2015 lokte ze controverse uit door een fotosessie voor P-Magazine in het parlement. Vorig jaar nam ze deel aan het tv-programma "Terug naar eigen land", waarin ze opmerkelijke uitspraken over vluchtelingen deed.

De afgelopen maanden werd Demir geviseerd door de Turkse overheid, omdat ze volgens Ankara met de Koerdische PKK zou sympathiseren, wat ze overigens categoriek ontkent.

De Wever: "Temperament van Zuhal is werkpunt als staatssecretaris"

"Toegang tot arbeidsmarkt is erg belangrijk"

In het Journaal Laat liet een erg tevreden Zuhal Demir vanavond in haar kaarten krijgen. Ze wil vooral werk maken van toegang tot de arbeidsmarkt voor onder meer mensen met een beperking. Het gaat zowel om het geven als het grijpen van kansen.

Demir wil nu gaan overleggen met haar voorgangster Elke Sleurs en met mensen van het kabinet om te kijken welke dossiers er nu op tafel liggen.

Meest gelezen