"Aanval van Trump op media is grootste bedreiging voor democratie"

"De aanval van president Trump op de media is de grootste bedreiging voor de democratie." Dat heeft William McRaven, gepensioneerd Navy Seal en de "architect" van de aanval op Osama bin Laden, gezegd tijdens een lezing voor studenten journalistiek. Hij noemde de media de belangrijkste instelling in het land.
archieffoto

Dat Trump de media omschrijft als de vijand van het Amerikaanse volk "zou de grootste bedreiging voor de democratie kunnen zijn tijdens mijn leven". Zo formuleerde McRaven het tijdens een lezing voor studenten journalistiek aan de universiteit van Texas, waar hij zelf aan verbonden is. 

McRaven studeerde er zelf journalistiek en noemt de media "het belangrijkste instituut van het land". "Dit zou wel eens de belangrijkste periode voor de journalistiek kunnen zijn die ik de afgelopen decennia gezien heb. We hebben jullie waarschijnlijk meer dan ooit tevoren nodig", zei hij tegen de studenten. "De uitspraak en het gevoel dat de media de vijand van het Amerikaanse volk zijn, moeten we bij elke gelegenheid aanvechten", stelde hij.  

Belang van juiste feiten en betrouwbare bronnen

Trump doet kritische verhalen steeds vaker af als "vals nieuws" en stuurde op 17 februari een tweet de wereld in, waarin hij zei dat "fake nieuws-media zijn vijand niet zijn, maar de vijand van het Amerikaanse volk". 

McRaven stond aan het hoofd van de Joint Special Operations Command en maakte mee de plannen voor de raid op Osama bin Laden, toen staatsvijand nummer 1 in de VS, in Pakistan. Hij behield het overzicht op de operatie van aan de Afghaans-Pakistaanse grens en geniet veel aanzien in defensie-kringen. Hij verdedigt de media, ook al "zijn ze niet altijd lief voor mij geweest". "Maar we hebben de beste media in de wereld", benadrukt hij. 

Journalisten en studenten journalistiek moedigt hij aan "om daar naartoe te gaan waar de vragen zijn" en naar de "kern van de antwoorden te peilen". "Je moet mensen echt verantwoordelijk stellen." Daarnaast hamerde hij op het belang van "juiste feiten", gebaseerd op betrouwbare bronnen. 

McRaven niet de enige die het opneemt voor de media

McRaven is niet de eerste prominente Amerikaan die het opneemt voor de media. De Amerikaanse senator John McCain ziet een bedreiging voor de democratie in de manier waarop Trump de media afschildert. "Als je een democratie wil in stand houden, zoals we die nu kennen, moet je een vrije en op vele ogenblikken vijandige pers hebben", zei hij vorige week al. "En zonder vrije pers, ben ik bang dat we zo veel van onze individuele vrijheden zouden kwijtspelen in de loop van de tijd. Dat is hoe dictators van start gaan."

En ook Ruth Bader Ginsburg, het oudste lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof, brak gisteren nog een lans voor vrije media. "Elke dag lees ik The Washington Post en The New York Times", zei ze. "Ik denk dat reporters het publiek de dingen vertellen zoals ze zijn. Denk maar eens na over wat de pers voor de VS betekend heeft. Zonder de vrije pers zoals we die hebben zou bijvoorbeeld het Watergateschandaal nooit het daglicht hebben gezien." 

Meest gelezen