"Elle" gaat met hoofdprijs lopen op Césars, geen Belgisch feestje voor broers Dardenne

De Frans-Duitse film "Elle" van Paul Verhoeven heeft de César voor beste film in de wacht gesleept. Het is helaas geen Belgisch feestje voor de broers Dardenne geworden. Hun film "La fille inconnue" viel buiten de prijzen. George Clooney kreeg een ere-César voor zijn volledige carrière.

Het kruim van de Franse cinema heeft zich vanavond verzameld in Parijs voor de 42e editie van de César du cinéma, de Franse Oscars.

"Elle", de Frans-Duitse film van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven heeft de hoofdvogel afgeschoten op de Césars. De film werd gelauwerd tot beste film. Verhoeven bedankte in zijn speech hoofdrolspeelster Isabelle Huppert. De avond krijgt dan toch nog een Belgisch kantje, want "Elle" is een Belgische coproductie. De film werd - verrassend genoeg - niet opgenomen in de shortlist voor de Oscars.

"Elle" vertelt het verhaal van Michelle, die aangerand wordt, maar blijft doorgaan met haar leven. Tot haar verkrachter haar begint te stalken.

Isabelle Huppert mocht - niet geheel onverwacht - ook de prijs voor beste actrice in ontvangst nemen voor haar rol in "Elle". Ze versloeg zo onder meer Marion Cotillard en Sidse Babett Knudsen. Huppert mocht vorige maand nog de Golden Globe voor beste actrice in ontvangst nemen. Of ze dat kunstje tijdens de Oscars zal overdoen, weten we zondagnacht.

Toch was het al bij al een karige avond voor de grote favoriet. "Elle" was genomineerd voor maar liefst elf categorieën, maar moest genoegen nemen met twee beeldjes. "Frantz", eveneens goed voor elf nominaties, moest genoegen nemen met één César.

Geen César voor broers Dardenne

Gaspard Ulliel ("Juste la fin du monde") heeft de award voor beste acteur gekregen. De prijs voor de beste regisseur was voor de jonge Canadees Xavier Dolan met zijn film "Juste la fin du monde". Paul Verhoeven, de Nederlandse regisseur van "Elle" viel buiten de prijzen.

De broers Dardenne hebben met hun film "La fille inconnue" naast de César voor beste buitenlandse film gegrepen. Die ging naar "Moi Daniel Blake", die het in die categorie moest opnemen tegen onder meer "Toni Erdmann" en "Manchester by the sea".

Lily Rose Depp, de dochter van Johnny Depp en Vanessa Paradis, kon haar nominatie voor beste vrouwelijke nieuwkomer niet verzilveren. Dat beeldje ging naar Oulaya Amamra voor haar rol in "Divines". "Divines" mocht overigens naar huis gaan met drie beeldjes, de film kreeg ook de César voor beste debuutfilm en die voor beste actrice in een bijrol.

Opvallende momenten

Een opvallend moment tijdens de avond was toen Marthe Villalonga, gekleed in een geel kleedje, samen met presentator Jérôme Commandeur enkele danspassen op de tonen van de muziek uit "La La Land" zette. Een grappige en tegelijk emotionele parodie.

Ook bij de overleden mensen uit de Franse filmwereld werd even stilgestaan. Op de tonen van "Tears in heaven", gezongen door Imany, verschenen alle namen van de mensen uit de filmwereld geprojecteerd. Emmanuelle Riva, bekend van "L'Amour" en "Hiroshima, mon amour" sloot het rijtje af. Speciale aandacht was er ook voor Michèle Morgan, die eind 2016 overleed.

De grote afwezige van de avond was zoals aangekondigd de Pools-Franse regisseur Roman Polanski, die afzag van het voorzitterschap van het Gala van de Césars. Er was stevig geprotesteerd tegen zijn voorzitterschap omdat hij nog steeds verdacht wordt van de aanranding van een minderjarige zowat 40 jaar geleden. Door de beslissing was er geen voorzitter voor deze 42e editie van de filmprijzen.

Staande ovatie voor George Clooney: "Excusez-moi, my French is horrible"

George Clooney werd op de gala-avond bekroond met een ere-César voor zijn hele carrière. Hij werd verwelkomd met een staande ovatie en bedankte het publiek met een welgemeende "merci".

"Excusez-moi, my French is horrible", begint Clooney zijn speech moedig in het Frans, maar nadien besluit hij toch maar verder te gaan in het Engels, daarbij geholpen met een niet al te adequate "vertaling" door Jean Dujardion, "De wereld kijkt aan tegen historische veranderingen, die niet altijd even positief zijn. We moeten erover waken dat de haat het niet haalt van de liefde." Tijdens zijn speech haalde hij eveneens uit naar de Amerikaanse president Donald Trump.

Clooney richtte zich ook tot zijn vrouw Amal om haar te bedanken. "Ik kijk uit naar de volgende jaren en vooral naar de komende maanden."

Ook Jean-Paul Belmondo werd geëerd op de filmprijzen. Jean Dujardin, die de acteur mocht aankondigen sprak de mooie woorden: "Hij is de Franse cinema, op zijn eentje. Hij heeft de bioscoopgangers kunnen verleiden met zijn Franse stem en Italiaanse charme."

De 83-jarige acteur werd op een minutenlange staande ovatie ontvangen en het applaus deed hem zichtbaar deugd. "Bedankt, dit gaat recht naar het hart." Hij bedankte zijn moeder voor alle steun.

Alle winnaars van de 42e Césars op een rijtje

Beste film: "Elle"
Beste acteur: Gaspard Ulliel ("Juste la fin du monde")
Beste actrice: Isabelle Huppert ("Elle")
Beste regisseur: Xavier Dolan ("Juste la fin du monde")
Beste buitenlandse film: "Moi Daniel Blake"
Beste scenario: Solveig Anspach en Jean-Luc Gaget ("L'effet aquatique")

Beste mannelijke bijrol: James Thierrée ("Chocolat")
Beste vrouwelijke bijrol: Déborah Lukumuena ("Divines")
Beste fotografie: Pascal Marti ("Frantz")
Beste kortfilm: ex aequo tussen "Maman(s) de Maïmouna Doucouré" en "Vers la tendresse"
Beste bewerkt scenario: Céline Sciamma ("Ma vie de Courgette")

Beste vrouwelijke nieuwkomer: Oulaya Amamra ("Divines")
Beste kostuum: Anaïs Romand ("La danseuse")
Beste geluid: Marc Engels, Fred Demolder, Sylvain Réty, Jean-Paul Hurier ("L'Odyssée")
Beste mannelijke nieuwkomer: Niels Schneider ("Diamant noir")
Beste decor: Jérémie D. Lignol ("Chocolat")

Beste documentaire: "Merci Patron!"
Beste originele muziek: Ibrahim Maalouf ("Dans les forêts de Sibérie")
Beste debuut: "Divines"
Beste montage: Xavier Dolan ("Juste la fin du monde")
Beste korte animatiefilm: "Cequi a deux âmes"
Beste lange animatiefilm: "Ma vie de Courgette"

Ere-César: George Clooney

Meest gelezen