"Ze zeggen dat Republikeinse partij door mij groter is geworden en ze hebben gelijk"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op een jaarlijkse bijeenkomst van conservatief gezinden in Maryland (CPAC) nog eens op geheel eigen wijze zijn verwezenlijkingen en plannen uit de doeken gedaan. Zo lijkt hij het bronnengeheim te willen begraven en haalde hij in campagnestijl nog eens uit naar Hillary Clinton.
AFP or licensors

CPAC is een jaarlijkse bijeenkomst van conservatieven. Ze ijveren voor conservatieve standpunten als antiabortuswetgeving en pro-wapenbezit. Trump kon er makkelijk scoren met uitspraken tegen de "oneerlijke pers", tegen Hillary Clinton en voor een groter leger en wapenbezit.

"We vechten tegen fake news", startte Trump zijn zoveelste aanval op de pers. "Ik ben niet tegen de media of tegen de pers, maar ik ben wel tegen journalisten die verhalen en bronnen verzinnen." In één adem leek Trump ook het bronnengeheim te willen begraven. "Journalisten zouden geen bronnen mogen gebruiken, tenzij ze de namen van hun bronnen bekendmaken."

"Sluit haar op, sluit haar op"

Ook zijn rivale in de presidentsrace Hillary Clinton kreeg nog eens een ouderwetse veeg uit de pan. "Hillary noemde de hardwerkende Amerikanen abominabel...". Voor Trump kon verdergaan, scandeerde het publiek "sluit haar op, sluit haar op".

"De vergeten mensen zullen niet langer vergeten zijn, dat is de toekomst van de Republikeinse partij. Die partij is vanaf nu de partij van de Amerikaanse arbeider. Ze is zoveel groter geworden. Sommigen zeggen dat dat door mij is... en ze hebben gelijk", monkelde Trump.

Tot slot bespeelde Trump de vaderlandslievende harten van de toeschouwers: "Ik vertegenwoordig de wereld niet, ik vertegenwoordig Amerika. Wij zijn Amerikanen en de toekomst is van ons. Amerika komt terug, luid brullend. Het wordt groter, beter en sterker dan ooit."

Herbekijk de volledige speech van Trump op CPAC:

Meest gelezen