Afkopen studiejaren voor pensioen, wat is er beslist?

De regering heeft een definitieve nieuwe regeling goedgekeurd om geslaagde studiejaren af te kopen voor een hoger pensioen. Vanaf 1 juni kunnen werknemers en zelfstandigen hun studiejaren afkopen na hun 20e verjaardag. Voor ambtenaren was tot nu toe alles gratis, maar ook zij zullen straks hun studiejaren moeten afkopen.
© Thomas S. / Andia.fr

Vanaf 1 juni kunnen werknemers en zelfstandigen dus hun studiejaren afkopen na hun 20e verjaardag. Tot 2020 betalen ze daarvoor 1.500 euro per studiejaar. Vanaf 2020 kunnen werknemers en zelfstandigen al hun studiejaren afkopen, maar ze moeten daar op termijn meer voor betalen.

Ook voor ambtenaren is er een belangrijke verandering. Ambtenaren zagen hun studiejaren tot nu toe gratis meegerekend voor hun pensioen. Ze zullen nu ook hun studiejaren moeten afkopen. Tot 2019 betalen ze daarvoor 1.275 euro per studiejaar. Maar op termijn moeten ze daar ook meer voor betalen. Ambtenaren behouden wel de pensioenrechten die ze al hebben opgebouwd.

Er is een overgangsperiode. Daarna is het systeem voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren gelijkgesteld, al behouden ambtenaren wel hun verworven rechten. Een overzicht:

Werknemers en zelfstandigen

Huidige regeling: werknemers en zelfstandigen kunnen geslaagde studiejaren afkopen na hun twintigste verjaardag.

Nieuwe regeling

  • Overgangsperiode (1 juni 2017 tot 31 mei 2020): geslaagde studiejaren kunnen worden afgekocht na de twintigste verjaardag tegen 1.500 euro per studiejaar
     
  • Definitieve regeling vanaf 1 juni 2020 : alle geslaagde studiejaren kunnen worden afgekocht, zonder leeftijdsgrens. (binnen 10 jaar na afsluiten studies, 1.500 euro per studiejaar, daarna stijgt het bedrag)

Ambtenaren

Huidige regeling : geslaagde studiejaren worden gratis meegerekend voor het pensioen.

Nieuwe regeling: studiejaren moeten ook worden afgekocht.

  • Overgangsperiode (1 juni 2017 tot 31 mei 2020): 1.275 euro per jaar
  • Daarna dezelfde tarieven als bij werknemers en zelfstandigen


Maar: ambtenaren behouden hun verworven rechten. Wie vier jaar heeft gestudeerd en drievierde van zijn loopbaan achter de rug heeft, krijgt drie studiejaren gratis en moet voor het vierde jaar betalen.

Meest gelezen