Deze twee mensen weten nu al wie zondagnacht de Oscars wint

Zondagnacht worden in Los Angeles voor de 89e keer de Oscars uitgereikt. Voor de filmwereld en de fans is het nog een weekend nagelbijten, maar er zijn twee mensen die nu al weten of "La La Land" de grote winnaar wordt: Martha Ruiz en Brian Cullinan.

Ruiz en Cullinan hebben alle stemmen geteld, en opnieuw geteld, en nog eens geteld om er zeker van te zijn dat er absoluut geen fouten gemaakt zijn. Dit duo brengt de resultaten ook naar de uitreiking en overhandigt persoonlijk de omslagen met de winnaars aan de presentatoren voor ze het podium opwandelen. 

"Er is mij al vaak gevraagd wat ik het leukste vind", vertelt Ruiz aan BBC News. "In mijn auto naar de uitreiking rijden, is het fijnste moment, het moment waarop iedereen zich afvraagt wie gaat winnen en ik dat natuurlijk al allemaal weet."

Ruiz en Cullinan zijn al sinds dinsdag bezig met het telwerk. De winnaars worden gekozen door 7.000 leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Zij kunnen digitaal of per post stemmen. Tegenwoordig stemmen de meesten digitaal. Maar het telwerk gebeurt wel met de hand. "Nadat de stemming is afgesloten, printen we alles uit en wordt het een manueel proces", legt Ruiz uit. "Dat gebeurt om verschillende redenen. We willen ervoor zorgen dat geen enkel resultaat ergens in het systeem blijft hangen en we willen verzekeren dat het resultaat en het telproces beschermd blijft." 

Duo leert alle winnaars ook uit het hoofd

Het duo wordt bijgestaan door een team van drie of vier tellers, maar die mensen krijgen slechts een beperkt deel van de stemmen te zien. "Brian en ik maken de totale telling een keer, twee keer en soms zelfs verschillende keren om er zeker van te zijn dat het correct gebeurt", zegt Ruiz.  

Vandaag beschikken ze over de volledige lijst met winnaars. Die beginnen ze nu nog van buiten te leren, voor het geval dat er iets zou gebeuren met de omslagen.

Op de dag van de show gaan Ruiz en Cullinan apart naar de show, elk met een eigen reeks omslagen. "Mocht er een van ons iets overkomen, dan is de andere toch nog op tijd met het nodige materiaal", klinkt het. "Er is ook constant veiligheidspersoneel bij ons om ervoor te zorgen dat er niets met de omslagen met de winnaars gebeurt." Zelfs tijdens de show staan ze elk aan een andere kant van het podium.

Voor de show wandelen ook Ruiz en Cullinan over de rode loper. Al beseffen ze ongetwijfeld dat de aandacht meer naar hun koffertjes uitgaat dan naar henzelf. PriceWaterhouseCoopers, het bedrijf waar het duo voor werkt, heeft sinds het begin van de Oscars de stemmen geteld. In heel die periode zijn er maar 12 andere mensen verantwoordelijk geweest voor de telling.

Voor Ruiz is het het derde jaar dat ze de job doet en ze neemt het erg ernstig. "Soms vragen mensen wel eens wie er zal winnen. Maar mensen die mij kennen, weten dat dat iets is waar ik gewoon niet over praat."

Deredactie.be volgt de prijsuitreiking op de voet

De Oscars worden zondagnacht voor de 89e keer uitgereikt. Deredactie.be volgt de prijsuitreiking voor u op de voet, op de website en op de sociaalnetwerkkanalen van deredactie.be. 

"La La Land" is de absolute topfavoriet. De romantische musical met Ryan Gosling en Emma Stone evenaart met 14 nominaties het record van "Titanic" en "All about Eve". "Arrival" en "Moonlight" zijn elk 8 keer genomineerd. 

Meest gelezen