Gerechtelijk onderzoek geopend tegen Franse presidentskandidaat François Fillon

Er is een gerechtelijk onderzoek opgestart tegen de Franse presidentskandidaat François Fillon. Aanleiding is de vermeende fictieve tewerkstelling van zijn vrouw en kinderen. Het onderzoek betekent mogelijk de doodsteek voor de verkiezingscampagne van Fillon. Zijn advocaten zeggen dat ze er alle vertrouwen in hebben dat hij onschuldig zal blijken.

Sinds 25 januari liep er een vooronderzoek naar de vermoedelijke fictieve job van Fillons echtgenote Penelope. Zij werd als parlementair medewerker van haar man mooi uitbetaald, maar zou die taak nooit hebben uitgevoerd. Ook vermoedelijk fictieve jobs van de kinderen van Fillon werden onderzocht.

Nu verklaart het parket dat uit het vooronderzoek geen échte tewerkstelling blijkt en dat er dus nog steeds een vermoeden is van fictieve tewerkstelling. Het onderzoek dat nu wordt opgestart, spitst zich toe op verduistering van publieke gelden, misbruik, heling van sociale goederen en omkoping. De zaak betekent mogelijk het einde van zijn presidentskandidatuur.

De advocaten van Fillon laten weten dat ze er alle vertrouwen in hebben dat hun cliënt zal worden vrijgesproken. Volgens hen komt de beschadigingsoperatie uit linkse hoek, met gerichte lekken in de media. Fillon zelf heeft nog niet gereageerd.

Meest gelezen