Het "temperament" van Zuhal Demir in 7 quotes

"Een madame van aanpak", zo omschreef kersvers staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) zichzelf vanochtend. Haar voorzitter Bart De Wever had het gisteren dan weer over het "temperament" van Demir, wat wel eens een "werkpunt" kan zijn. Tijd om enkele opmerkelijke momenten uit de carrière van Demir als volksvertegenwoordiger op te lijsten.

1. Demir tegen Onkelinx: "Ophouden"

In oktober 2014 nam Zuhal Demir het in de Kamer op voor haar partijgenoot Theo Francken, toen net aangesteld als staatssecretaris voor Asiel en Migratie en zwaar onder vuur na enkele uitlatingen op Facebook. Laurette Onkelinx (PS) moest het daarbij ontgelden.“Ik heb mijn grootste vertrouwen in Theo Francken”, zei Demir fel. “Wat ik niet pik, absoluut niet pik, madame Onkelinx, is dat u gisteren en vandaag blijft zeggen dat Theo Francken een racist is. Ik pik niet dat u mijn partij bestempelt als een racist. Want als dat zo zou zijn, dan zat ik niet in deze partij. Ophouden!”

2. "Kan niet lachen met wat er over De Wever wordt geschreven"

Maar Zuhal Demir breekt wel vaker een lans voor haar partijgenoten. Zo kon ze in september, toen de toenmalige N-VA-leden Hendrik Vuye en Veerle Wouters hun ongenoegen hadden geuit over de koers van de N-VA en vervolgens opstapten, niet lachen met wat er over haar partijvoorzitter Bart De Wever werd geschreven. “Ik ken onze voorzitter heel goed. Hij is iemand die iedereen aan bod laat op een partijbestuur of op een dagelijks bestuur. “We worden onder voogdij gezet” of “De Wever is een dictator”, dat is echt niet waar en daar kan ik me boos over maken.”

3. Lanoye aan Demir: "Laat ons bij de argumenten blijven, lieve schat"

Maar af en toe wordt Zuhal Demir ook zelf op haar plek gezet. Zo ging het er in een discussie over de vermogenswinstbelasting in “De afspraak” hard aan toe. “U bent opeens voorstander van een vermogenswinstbelasting”, zei schrijver Tom Lanoye. “Als je dat eens twee jaar geleden zou gedaan hebben…” Demir gaat de discussie aan, maar Lanoye geeft niet af en staat niet toe dat Demir van de zaak afwijkt. “Laat ons eens bij de argumenten blijven lieve schat. Dat ik goede boeken schrijf… antwoord eens op de zaak.”

4. Demir: "Moslims gaan zich niet kunnen aanpassen"

Demir was vorig jaar ook een van de deelnemers aan het VIER-programma “Terug naar eigen land”. In dat programma legde ze samen met enkele andere BV’s de tocht van vluchtelingen naar Europa af. Een uitspraak waar ze later spijt van krijgt, is: “Bij momenten heb ik zoiets van: moslims gaan zich toch niet kunnen aanpassen aan onze waarden en normen”. Ze geeft achteraf toe dat we niet mogen veralgemenen.

5. "Als werklozen merken dat ze rekeningen niet kunnen betalen, zullen ze harder hun best doen"

In 2015 herneemt Zuhal Demir de eis van haar partij om de werkloosheidsuitkeringen na een tijd stop te zetten. "Als werklozen merken dat ze de rekeningen niet langer kunnen betalen, zullen ze harder hun best doen", zo laat Demir optekenen in "De Tijd". "Dat was misschien een beetje te scherp geformuleerd", zei ze later in "Van Gils en Gasten". Ze benadrukte dat ze die uitspraken deed in het kader van een Deens onderzoek. "Uit dat onderzoek bleek dat als het einde van de vergoedingsperiode in zicht is, dat men effectief sneller werk gaat zoeken."

6. Na P-magazine: "Ik ben naast politica ook een vrouw"

In 2015 wordt Zuhal Demir gebombardeerd tot politieke babe van het moment. Ze staat in een week tijd op de cover van zowel Humo als P-magazine. Vooral haar passage in dat laatste magazine, en meer bepaald de pikante fotoshoot in de Kamer, leidt tot heel wat kritiek. Demir laat het niet aan haar hart komen en benadrukt dat ze naast politica ook vrouw is.” Maar een nieuwe fotoshoot voor P-magazine als kersverse staatssecretaris zit er niet in, ze benadrukte steevast dat de fotoshoot eenmalig was.

7. "Wouter Beke is de meest sexy man in het parlement"

In haar vrije tijd laat de vrouw in Zuhal Demir zich graag eens verleiden. Zo mochten Sven De Leijer, Tom Lenaerts en Guga Baùl in "Mag ik u kussen" al de strijd aangaan om haar hart te veroveren. Daarin gaf ze toe dat haar eerste kus met een Open VLD'er was, dat haar eerste grote liefde "Jan de piloot" was, een neef van haar partijgenoot Jan Jambon, en dat ze CD&V-voorzitter Wouter Beke de meest sexy man in het parlement vindt.

Meest gelezen