Het verhaal achter het rode sjaaltje rond de pols van Zuhal Demir

Het was een klein maar opvallend detail tijdens de eedaflegging van Zuhal Demir (N-VA) als nieuwe staatssecretaris. De politica droeg een rood sjaaltje rond haar linkerpols. En daar blijkt een bijzonder persoonlijk verhaal achter te zitten.

Het rode sjaaltje is niets minder dan de mijnwerkersdoek van vader Kemal Demir, die jarenlang in de mijn van Winterslag heeft gewerkt. Op een speciaal moment zoals de eedaflegging als staatssecretaris kan zo'n persoonlijk symbool niet ontbreken. "Het is de geluksbrenger van de familie. Mijn vader zei altijd dat we onze afkomst nooit mogen vergeten", aldus Zuhal Demir.

Demir groeide in Limburg op in een gezin met vijf kinderen. Haar familie is van Turks-Koerdische origine. De politica heeft een bijzondere band met haar vader, zo liet ze enkele jaren geleden al verstaan in het verkiezingsprogramma "Het beloofde land". "Mijn vader heeft heel veel gedaan voor ons allemaal. Hij heeft heel hard gewerkt om voor zijn kinderen te zorgen. Zonder hem had ik hier nooit gestaan. Eigenlijk is hij de belangrijkste man in mijn leven."

UIT HET ARCHIEF: "Mijn vader is de belangrijkste man in mijn leven"

Meest gelezen