Irak voert voor het eerst luchtaanvallen tegen IS uit in Syrië

De Iraakse luchtmacht heeft voor het eerst posities van de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS) onder vuur genomen op Syrisch grondgebied. Het gaat om een vergelding voor enkele dodelijke aanvallen die de terreurgroep in Bagdad heeft uitgevoerd, zo meldt het Iraakse leger via de staatszender al-Iraqiya.
Archieffoto van de Syrische stad Abu Kamal.

Volgens de Iraakse eerste minister Haider Al-Abadi vonden er luchtaanvallen plaats op IS-posities in de Syrische plaatsen Housseibeh en Abu Kamal. De operatie werd "succesvol uitgevoerd", aldus nog de premier, die duidelijk stelt dat hij zelf de opdracht voor de luchtaanvallen heeft gegeven. "We zijn vastberaden om de terroristen die onze kinderen en burgers doden, op te jagen, waar ze zich ook bevinden", verklaarde hij.

Vorige week is de Iraakse hoofdstad getroffen door een reeks aanslagen. Bij de meest recente aanval, een aanslag met een bomauto in een hoofdzakelijk sjiitische wijk, waren zeker 54 mensen om het leven gekomen. Die aanslag is opgeëist door IS.

De premier verklaarde dat de doelwitten van de Iraakse luchtmacht gelinkt waren aan de aanslagen in Bagdad. Maar meer details werden daar niet bij gegeven.

Meest gelezen