Is temperament van Demir een probleem? "Ze zal voorbeeld moeten nemen aan Francken"

Kersvers staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) zal zich voor haar imago moeten spiegelen aan haar partijgenoot en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dat zegt Bart Maddens, politicoloog van de KU Leuven. "Hij kan het imago van straffe uitspraken met dat van goed beleid combineren."
BELGA

Nadat Elke Sleurs zich had teruggetrokken als federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding om zich zo te kunnen focussen op de gemeenteraadsverkiezingen in Gent moest de N-VA op zoek naar een vervanger. Gisterenavond kwam er witte rook: het wordt Zuhal Demir, een parlementslid dat nogal bekend staat voor haar straffe - en soms scherpe - uitspraken. "Een werkpunt", noemt voorzitter Bart De Wever dat.

"Zuhal Demir heeft het imago van een straffe madam, een Iron Lady", analyseert politicoloog Bart Maddens in "De ochtend" op Radio 1. "Haar rolmodel wordt wellicht Theo Francken. Hij had - en heeft nog steeds - het imago dat hij straffe uitspraken niet schuwt, maar hij weet die wel te combineren met een imago van goed beleid. Ik vermoed dat men van Demir verwacht dat ze ook die twee kan combineren."

Nadruk op migratieachtergrond

"In de hele communicatie valt op dat de nadruk wordt gelegd op haar migratieachtergrond", zegt de politicoloog. "Ik zie dat als een stapje in de richting van de campagne (voor de volgende verkiezingen, nvdr.), waar de nadruk toch sterker zal liggen op asiel, migratie en veiligheid dan op het communautaire of het socio-economische."

En net daarom is Demir een logische keuze, zegt Maddens. "Dit is geen keuze tégen Sarah Smeyers (die genoemd werd als grote favoriete om Sleurs op te volgen, nvdr.). Er is vooral gekeken naar wat er nog kan worden gedaan met dit mandaat. Dit is een strategische keuze."

Demir verhuisde eind 2015 van Antwerpen naar Genk en er werd dan ook verwacht dat ze daar de lijsttrekker zou worden voor de N-VA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. "Maar Elke Sleurs heeft net ontslag genomen als staatssecretaris om zich te focussen op de campagne in Gent. Als Demir dat wel zou kunnen, dan krijg je het gevoel dat de campagne in Gent belangrijker is dan die in Genk. Maar nu liet ze (in het interview in "De ochtend", nvdr.) uitschijnen dat ze geen lijsttrekker zou worden. Dat was overigens nog niet formeel beslist."

Meest gelezen