Kim Jong-nam vermoord met zenuwgas

Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong-un, is vermoord met zenuwgas. Dat zegt de Maleisische politie op basis van de resultaten van het laboratoriumonderzoek. Op het gezicht en de ogen van de man zijn sporen van het massavernietingswapen agent VX teruggevonden. Kim Jong-nam werd vorige week op de luchthaven van Kuala Lumpur aangevallen door twee vrouwen.

Een verwarde Kim (foto, links) had zich vorige week maandag aangemeld bij de medische hulppost in de vertrekhal van de luchthaven van Kuala Lumpur. Hij zei dat iemand iets in zijn gezicht had gespoten. Na zijn dood bleek uit camerabeelden dat hij benaderd was door twee vrouwen. Een van hen had hem langs achteren vastgegrepen en leek iets in zijn gezicht te wrijven. Kim kreeg een hartaanval en overleed op weg naar het ziekenhuis.

De dood van de 46-jarige halfbroer van Kim Jong-un heeft de doorgaans goede diplomatieke relaties tussen Maleisië en Noord-Korea zwaar verstoord. Algemeen werd aangenomen dat Noord-Korea achter de moord zit, de halfbroers Kim leefden al jaren in onmin en Kim Jong-nam leefde al jaren in Macau. Maar het regime in Pyongyang ontkent dat met klem en zegt dat Maleisië verantwoordelijk is voor zijn dood. De Maleisische politie zou volgens Noord-Korea zaken achterhouden.

Massavernietigingswapen

Maar nu zijn dus de resultaten van de lijkschouwing bekend en daaruit blijkt dat op het gezicht en de ogen van Kim sporen van agent VX zijn teruggevonden, een zenuwgas dat op de lijst van massavernietigingswapens van de VN staat.

Volgens het hoofd van de Maleisische politie is het onderzoek van andere stalen nog aan de gang. De speurders onderzoeken ook hoe het goedje in Maleisië is binnengesmokkeld.

Als gevolg van de ontdekking van zenuwgas moest de hele luchthaven ontsmet worden.

Vrouwelijke dader gaf over

Hoe de twee vrouwen Kim hebben kunnen aanvallen zonder er ogenschijnlijk zelf zware last van te hebben, is niet duidelijk. Een van hen zou volgens de politie wel overgegeven hebben. De twee vrouwen, uit Vietnam en Indonesië, zijn gearresteerd, samen met twee anderen. Daarnaast worden ook zeven Noord-Koreanen gezocht wegens medeplichtigheid aan de moord.

Twee daarvan verblijven in Maleisië maar zijn nog niet verhoord kunnen worden omdat ze een diplomatiek paspoort hebben en zich in de ambassade van Noord-Korea schuilhouden.

Meest gelezen