Marine Le Pen wil komaf maken met Europese Unie zoals we die nu kennen

Marine Le Pen, de extreemrechtse kandidate voor de Franse presidentsverkiezingen, wil als ze presidente zou zijn "een einde maken aan de Europese Unie". Le Pen, die op kop ligt in de peilingen, zette in Parijs haar visie uiteen over het politieke wereldtoneel.

"Ook in Europa is het tijd om een einde te maken aan een Europese Unie die een samensmelting wil, die het Europa van de landen vernietigt", aldus de partijleidster van het Front National. "De Unie beperkt Frankrijk, en scheidt ons land van de wereld. Ik ben blij met de heropstanding van de Europese bevolking tegen de Unie en voor Europa als een continent", zei Le Pen, die daarbij vooral verwees naar de brexit van juni 2016.

Als presidente zou Le Pen naar eigen zeggen aan "een ander Europa" bouwen. Concreet wil ze een herziening van de Europese verdragen en een "Europa van vrije landen".

Aan de start van haar conferentie benadrukte Le Pen dat ze de wereld en Frankrijk wil bekijken "zoals ze zijn, en niet zoals ik zou willen dat ze zijn". Ze hekelde de waaghalzerij van de Verenigde Staten, en prees het "realisme en de wil tot veranderen" van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

Over Afrika zei Le Pen te willen breken met "de betuttelende relaties en het moraliserende discours". "Niet-inmenging is niet hetzelfde als onverschilligheid", klonk het.

In de eerste plaats zou ze als Frans presidente "het nationaal belang verdedigen". Daarbij hekelde ze de suprematie van de internationale instellingen, de dreiging die uitgaat van grote immigratiegolven, de onderhandelingen over de toetreding van Turkije en het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada.

De bijeenkomst in Parijs kon op ruime belangstelling rekenen, met journalisten en vertegenwoordigers uit 42 landen. Volgens Front National tekenden onder meer de ambassadeurs van Taiwan, Cambodja, Cuba, Saoedi-Arabië, Vietnam en Albanië present, net als Chinese en Amerikaanse diplomaten.
 

Meest gelezen