Militaire vakbond voert actie bij Defensie in Evere

De militaire vakbond VSOA Defensie heeft vanochtend met een 50-tal afgevaardigden actie gevoerd aan de staf van Defensie in Evere. De actie was bedoeld als een signaal aan het adres van minister van Defensie Steven Vandeput. "Er zijn al heel wat woorden verkocht over de strategische visie voor het leger. Wij dringen erop aan dat de minister eindelijk met concrete projecten en afspraken zou komen", aldus Edwin Lauwereins, voorzitter van VSOA Defensie.

"De blijvende onduidelijkheid zorgt voor ongerustheid bij het personeel." Dat zei VSOA-voorzitter Edwin Lauwereins vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. 

Volgens Lauwereins zijn er weliswaar al enkele ontmoetingen geweest met Vandeput, maar hebben die nooit geleid tot een echte dialoog over zaken die voor veel ongerustheid zorgen bij het defensiepersoneel, zoals outplacement, outsourcing en de sluiting van kazernes. 

Outsourcing en sluiting kazernes zorgen voor ongerustheid bij de militairen

De plannen van de minister om niet-militairspecifieke taken te gaan outsourcen naar privé-firma's creëren ongerustheid bij het personeel. "Waar moet ik naartoe? Kan ik een andere functie doen? Kan ik in die privé-firma aan de slag?", zijn vragen die het personeel zich stelt. De vakbond heeft op zich geen bezwaar tegen outsourcing maar wil zijn eigen inbreng hebben in dit dossier. 

Het plan rond de sluiting van de kazernes zorgt voor onduidelijkheid bij de militairen. "Dit plan zou meer stabiliteit moeten bezorgen, maar we wachten daar al twee jaar op. Welke stabiliteit is er dan? Welke kazerne moet ik kiezen, als ik niet weet welk kazernes al dan niet zullen sluiten?"

Minister luistert wel maar maakt projecten niet bekend

 "Eigenlijk moest de strategische visie twee jaar geleden al klaar zijn", aldus Lauwereins. "Het wordt tijd dat de minister verantwoording aflegt bij het defensiepersoneel en duidelijkheid schept over de toekomst. Wij willen duidelijke, concrete plannen." Lauwereins doet een duidelijke oproep aan de minister: "De sociale dialoog moet nu echt opgestart worden. Om te dialogeren moet je met twee zijn. "

Meest gelezen