Obama17: Wordt Obama de volgende president van Frankrijk?

Wordt Barack Obama de 25e president van de Franse Republiek? Als het van vier anonieme Parijzenaars afhangt, trekken noch Emmanuel Macron, noch Marine Le Pen over enkele maanden in het Elysée in, maar wél de voormalige president van de Verenigde Staten.

Obama17, zo heet de opmerkelijke campagne van vier anonieme Parijzenaars. Compleet met een postercampagne, website en Facebookpagina roepen ze de Fransen op om een petitie te ondertekenen met de vraag aan voormalig Amerikaans president Obama om hun 25e president te worden.

"Oui on peut!"

Meer dan 30.000 mensen hebben de petitie tot nu toe ondertekend en foto's van posters van Obama overal in Parijs gaan de wereld rond. De slogan "Oui on peut", verwijst naar Obama's legendarische campagneslogan "Yes we can" uit 2008.

Het doel is uiteindelijk om voor 15 maart 1 miljoen stemmen te verzamelen om Barack Obama te overtuigen om in de verkiezingen te stappen. Volgens de site heeft Obama "het beste cv ter wereld voor de job". "En - nadat hij op 20 januari president af was - waarom vragen we hem niet om de volgende president te worden?"

De initiatiefnemers halen ook aan dat ze de wereld een les in democratie willen geven door een Franse, buitenlandse president te kiezen op een moment dat extreemrechts aan een steile opmars bezig is. Ze willen een zesde Republiek nadat "vijf jaar lang de mislukkingen aaneengeregen zijn en de verkiezingen gedoemd zijn om te falen."

Lees verder onder de tweet.

"Obama is nu toch beschikbaar"

Het idee voor het initiatief is ontstaan uit de "groeiende onvrede met de huidige kandidaten en het verlangen om mensen te doen lachen te midden van alle schandalen die de Franse verkiezingscampagne teisteren."

Een van de initiatiefnemers, die zichzelf "Barack" noemt, reageerde in The Independent: "We hebben besloten dat we voor geen enkele kandidaat willen stemmen deze verkiezing en dat gevoel hebben we al enkele verkiezingen lang. We stemmen eerder tégen kandidaten dan dat we iemand écht steunen. Dus we dachten dat het geniaal zou zijn om de macht aan Obama te geven. Hij is nu toch beschikbaar."

Serieus is de campagne naar eigen zeggen niet. "Het is uiteindelijk een grap. We willen dat mensen wakker worden en genieten van een van de 500 posters van Obama in de Parijse straten in plaats van onze kandidaten te moeten aanschouwen."

De reacties zijn volgens "Barack" overweldigend. "Het grappige is dat de eerste reactie een van totaal ongeloof is, maar dat mensen zich daarna afvragen: "Waarom niet?"." Obama zelf heeft nog niet gereageerd op het voorstel.

Meest gelezen