Trump wil van Amerika sterkste kernwapenstaat maken

De Amerikaanse president Donald Trump wil van de Verenigde Staten de sterkste kernwapenstaat maken. Dat zegt hij in een interview met persagentschap Reuters. Volgens Trump heeft zijn land een achterstand opgelopen en die moet ongedaan worden gemaakt.

In het interview benadrukt Trump dat het "geweldig" zou zijn mocht geen enkele staat kernwapens in zijn bezit hebben. "Maar zo lang dat niet het geval is, moet de Verenigde Staten de allergrootste zijn. We zullen nooit toestaan dat een ander land - zelfs niet een bevriend land - meer kernwapens heeft dan wij."

Volgens de laatste cijfers van Ploughshares Fund, een anti-kernwapenstichting, is Rusland momenteel koploper met 7.000 kernkoppen. De Verenigde Staten zouden er 6.800 hebben.

Maar wanneer de VS zijn wapenarsenaal zou uitbreiden, zou dat ingaan tegen het New Start-verdrag. In 2010 besloten de toenmalige presidenten Barack Obama en Dmitri Medvedev dat het nucleaire wapenarsenaal van respectievelijk Amerika en Rusland niet mag uitbreiden. 

Trump vindt het akkoord "eenzijdig" en zal het naar eigen zeggen bespreken met huidig president Vladimir Poetin "als en wanneer we elkaar ontmoeten". Zo'n ontmoeting is voorlopig nog niet gepland.

Meest gelezen