Vertrekt u straks op skivakantie? Met deze tien tips houdt u het veilig

Heel wat Belgen vertrekken vanavond - of een van de komende dagen of weken - op skivakantie met de wagen. Wie dat doet, kan zich maar beter goed voorbereiden. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid geeft tien tips.
GODONG / BSIP

1. Winterbanden, sneeuwkettingen of sneeuwsokken

Op skivakantie vertrekken zonder winterbanden is geen goed idee, benadrukt het BIVV. In bepaalde landen - zoals Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Tsjechië - zijn winterbanden zelfs verplicht "bij winterse omstandigheden".

Sneeuwkettingen neemt u ook maar best mee, want ook die zijn in sommige landen verplicht wanneer u een bergpas oprijdt. Leg ze op een makkelijk toegankelijke plaats, zodat u de bagage niet hoeft uit te laden om eraan te raken. 

Wie geen sneeuwkettingen wil gebruiken, kan ook kiezen voor "sneeuwsokken". Die zijn makkelijker aan te brengen, maar gaan ook minder lang mee. U mag er wel sneller dan 50 kilometer per uur mee rijden, iets wat niet aan te raden is bij sneeuwkettingen. 

2. Ski's op de skidrager

Leg uw ski's bij voorkeur niet in de wagen. Dat is storend voor de passagiers, tenzij u een speciaal opbergvak zou hebben. Sowieso kiest u beter voor een skidrager, want dat is veel handiger. Zorg er wel voor dat ze goed worden vastgemaakt. 

3. Onmisbare winterkit

Vul de ruitenwisservloeistof helemaal bij en leg een ijskrabber in de auto om de ruiten ijsvrij te maken. Denk ook aan handschoenen, zo wordt het krabben minder lastig. Een klein schopje en een lamp zijn ook noodzakelijk. Neem daarnaast ook nog een deken mee voor elke passagier voor het geval je vast komt te zitten in de file. 

4. De batterij, een zwak punt

Wanneer de batterij van uw auto ouder dan vier jaar is, kunt u ze beter nog even laten nakijken voor vertrek. Autobatterijen hebben een hekel aan koude temperaturen, dus neem voor alle zekerheid ook maar startkabels mee.

5. Plan het reistraject op voorhand

Kijk voor het vertrek zeker even na hoeveel sneeuw er op de reisroute ligt. Zo komt u niet voor ongewenste verrassingen te staan en weet u waaraan u zich kan verwachten. Stel eventueel de aankomst uit als de omstandigheden te slecht zijn. 

6. Stop alles in de koffer

Wintersportkledij mag dan wel veel plaats innemen, probeer toch alles in de koffer van de auto te krijgen. Jassen die achteraan tussen de zetels liggen te slingeren zijn lastig en gevaarlijk

7. Geen verplicht aankomstuur

De vakantie start wanneer u in de wagen start. Leg uzelf geen verplicht aankomstuur op. Wanneer u ontspannen rijdt, zal de rit vlotter verlopen

8. Vergeet de basisregels niet

Het zijn zaken die voor de hand liggen, maar misschien worden ze tijdens de vakantie wel eens vergeten. Let erop dat iedereen de gordel aanheeft, ook zij die slapen. Respecteer daarnaast zeker de maximumsnelheden, hou voldoende afstand en drink geen alcohol

9. Doe het kalm

Rijden op besneeuwde wegen moet u kalm en zachtjes doen. Plots versnellen, een onverwachte ruk aan het stuur geven of last-minute op de rem gaan staan, moet u absoluut vermijden. Elke beweging moet gecontroleerd gebeuren

10. Extra voorzichtig in bochten

Wees extra voorzichtig in bochten. Vertraag voor een bocht en probeer in de bocht dezelfde snelheid aan te houden. Zo is de kans kleiner dat de wagen uit balans raakt. 

Meest gelezen