Witte Huis weert verschillende media uit informele persbriefing

Het Witte Huis heeft de nieuwsorganisaties The New York Times, CNN, The L.A. Times, Politico, The Hill, Buzzfeed, Al Jazeera, de BBC en de Dailiy Mail geweerd van een informele bijeenkomst met de communicatiestaf van het Witte Huis. Het persbureau AP en Time-magazine bleven weg uit solidariteit, en ervaren Witte Huis-correspondenten zeggen dat ze nog nooit zoiets meegemaakt hebben.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Verslaggevers wachten voor het kantoor van woordvoerder Spicer.

De informele bijeenkomsten, die "press gaggles" (pers gesnater) genoemd worden en waar videocamera's niet toegelaten zijn, zijn een vaste waarde in de verslaggeving over het Witte Huis, en het is hoogst ongebruikelijk dat een verslaggever geweerd wordt bij een dergelijke gaggle.

Waarnemers merken op dat het vooral nieuwsmedia zijn die vragen stellen en die bericht hebben over de contacten tussen medewerkers van Trump en Rusland die geweerd zijn. Conservatieve media-organisaties als Breitbart, The Washington Examiner en The Washington Times werden wel binnengelaten.

De woordvoerder van Trump, Sean Spicer, gelastte de geplande formele briefing af en verving die door de informele persontmoeting, de "gaggle". Spicer zei dat hij de "nieuwspool" had binnengelaten, een pool bestaande uit de verschillende media die hun verslag doorgeven aan collega's uit hun eigen branche, en dan de mensen had uitgekozen die hij binnen wilde laten. "We hebben de mensen uitgenodigd van wie we dachten dat we hen in de kamer wilden hebben", zo zei hij.

"Clinton News Network"

De uitsluiting van de nieuwsorganisaties volgt op een hernieuwde, hevige en contradictorische aanval op de media door president Donald Trump eerder op de dag op de bijeenkomst van de conservatie CPAC-organisatie.

Trump noemde CNN daar "Clinton News Network" en noemde de "fake news" media opnieuw de vijand.

Hij haalde vooral uit naar media die anonieme bronnen gebruiken voor hun nieuws, en zei dat verslaggevers "geen bronnen zouden mogen gebruiken tenzij ze iemands naam vermelden".

Diezelfde morgen hadden medewerkers van Trump contacten met de pers gehad waarbij ze een bericht van CNN van donderdagavond tegenspraken, en vroegen dat de pers hun naam niet zou noemen, maar hen als anonieme bronnen zou opvoeren. CNN had donderdagavond bericht dat het Witte Huis tevergeefs geprobeerd had het FBI te laten ontkennen dat er contacten waren geweest tussen de campagne van Trump en Rusland.

Ook tijdens zijn campagne sprak Trump herhaaldelijk met de pers "off the record".

Onaanvaardbaar

De WHCA, de White House Correspondents' Association, heeft het optreden van het Witte Huis dan ook al scherp veroordeeld. Voorzitter Jeff Mason riep de nieuwsorganisaties die wel aanwezig waren, op hun notities te delen met collega's die niet toegelaten werden. Fox News, dat wel op de persbriefing was, zei dat het zich aansloot bij de veroordeling.

Een vertegenwoordiger van The Wall Street Journal zei dat de krant niet zou deelgenomen hebben aan de bijeenkomst, als ze geweten had dat niet iedereen toegelaten werd. "Als we het op tijd geweten hadden, zouden we niet deelgenomen hebben, en we zullen in de toekomst niet deelnemen aan dergelijke gesloten briefings", zo zei de krant in een verklaring.

CNN, dat zowat het voornaamste doelwit lijkt van Trump, gaf een uitdagende verklaring uit na het gebeuren. Het noemde de uitsluiting onaanvaardbaar, en zei dat dit is wat er gebeurt als je verslag uitbrengt over feiten die ze niet graag hebben. "Maar we zullen hoe dan ook verslag blijven uitbrengen."
 

De hoofdredacteur van The New York Times zei dat de beslissing om de krant te weren, zonder voorgaande was in de 150 jaar lange geschiedenis van de krant.

De uitgever van The Washington Post, Marty Baron, noemde de beslissing "verbijsterend".

 

De ervaren Witte Huis-verslaggever Peter Baker van de New York Times tweette dat hij zich niet kon herinneren dat een woordvoerder van Clinton, Bush of Obama ooit een briefing afgelast had en zorgvuldig een klein groepje uitgekozen had voor een informele "gaggle".

De nieuwssite Buzzfeed zei dat ze zich door deze laatste capriolen niet zal laten afleiden van het voortdurend brengen van nieuws over deze regering, op een eerlijke en agressieve manier.

Sommige leden van het publiek hadden al een suggestie voor wat de uitgesloten verslaggevers met de tijd konden doen die ze uitspaarden door niet aan de briefing deel te nemen: uitzoeken hoe het zit met Trumps belastingsaangiften, die hij weigert vrij te geven.

Meest gelezen