Zuhal Demir legt eed af als nieuwe staatssecretaris: "Ben een madame van de aanpak"

Zuhal Demir (N-VA) heeft de eed afgelegd als de nieuwe N-VA-staatssecretaris voor onder meer Armoedebestrijding, Gelijke Kansen en Wetenschapsbeleid. Ze maakt zich sterk dat ze een wezenlijke bijdrage zal kunnen leveren aan het wegwerken van de armoede. Zo wil ze komaf maken met de drempels die mensen ervan weerhouden om uit de armoede te geraken. En ze heeft er goede hoop op dat dit zal lukken. "Ik ben een madame van de aanpak, dus ik denk wel dat het vooruit zal gaan."

Gisteravond werd Zuhal Demir door haar partij aangeduid als nieuwe staatssecretaris en vanochtend, om iets na 8.30 uur, legde ze al de eed af bij de koning.

Voor ze beëdigd werd, was ze nog te gast in "De ochtend". In het Radio 1-programma zei de politica dat haar nieuwe bevoegdheden haar na aan het hart liggen. De Genkse zit sinds 2010 in de Kamercommissie Sociale Zaken, waar ze zich bezig houdt met het thema arbeid en de socio-economische dossiers. "De meest efficiënte manier om armoede te bestrijden is werk, maar er zijn natuurlijk drempels voor bepaalde groepen. Het is mijn taak om die drempels weg te halen."

Demir heeft de reputatie van nogal temperamentvol te zijn, maar zelf denkt ze dat ze ook in haar nieuwe rol, waarin ze compromissen zal moeten sluiten, haar weg zal vinden.

"Ik ben al drie jaar voorzitter van het Agentschap Integratie en Inburgering. In die taak heb ik onder meer een belangrijke fusie doorgevoerd, samen met de vakbonden, en heel wat cao's afgesloten. Mijn rol van parlementslid was natuurlijk om ministers te controleren, totaal anders dan wat nu van mij verwacht wordt. Maar ik ben wel overtuigd dat ik het graag zal doen. Ik ben een madame van de aanpak, dus ik denk wel dat het vooruit zal gaan."

"Gepraat met Sarah Smeyers"

Dat de partij voor Demir koos en niet voor Sarah Smeyers, die eerder al naast de bevoegdheid van Asiel en Migratie en de functie van fractieleidster greep, zal volgens Demir geen problemen tussen hen veroorzaken. "We hebben gisteren gepraat en ik zal sowieso een beroep doen op haar expertise als OCMW-voorzitter."

De gebeurtenissen tonen volgens Demir vooral aan dat de partij heel wat jonge beloftevolle vrouwen telt. "De tijd dat de N-VA een mannenclubje was, is lang voorbij", klinkt het.

"Kris kan charmant zijn"

In de federale regering zal ze ook Kris Peeters (CD&V) ontmoeten, een man met wie ze in het verleden niet altijd door één deur kon. Ook daar ziet ze geen problemen. "Ik twijfel er niet aan dat ik goed zal kunnen samenwerken met Kris Peeters. Kris is een charmante man, of hij kan het toch zijn."

"Geef me een paar weken"

Demir krijgt ook Wetenschapsbeleid onder haar hoede, een opdracht waar ze tot nog toe nog niet mee te maken kreeg. Om zich in de materie in te werken gaat ze de volgende dagen met Elke Sleurs en haar kabinetsleden samenzitten. "Ik zou zeggen geef me geen 100 dagen, maar geef me toch een paar weken", klinkt het ook hier beslist.

Demir wordt straks verwacht bij de koning, waar ze de eed zal afleggen. "Ik heb prins Laurent al eens ontmoet, dat was een heel amusante man, we zullen zien wat dat geeft met koning Filip", grapt ze.

Meest gelezen