42 doden na twee aanslagen op veiligheidsdiensten in Syrië

In de Syrische stad Homs zijn minstens 42 doden gevallen bij twee zelfmoordaanslagen tegen de gebouwen van de Syrische Staatsveiligheid en van de militaire inlichtingendienst. Bij de slachtoffers is ook de chef van de militaire inlichtingendienst. De aanslagen zijn opgeëist door Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige al-Nusra.
(archieffoto)

"De chef van de afdeling Militaire Inlichtingen, generaal Hassan Daaboul, is omgekomen bij de terroristische zelfmoordaanslagen die twee zetels van de Veiligheid in Homs viseerden en die door zes kamikazes werden uitgevoerd", meldt de Syrische staatstelevisie.

De aanslagen in Homs zijn uitgevoerd door vijf zelfmoordterrortisten, zegt Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige al-Nusra, in een mededeling. Tot vorig jaar werd al-Nusra beschouwd als de Syrische afdeling van het terreurnetwerk Al Qaeda. Vandaag is Jabhat Fateh al-Sham een van de vele rebellenbewegingen in Syrië, maar het is niet duidelijk hoe sterk de banden met Al Qaeda nog zijn.

Homs staat voor het overgrote deel onder controle van de Syrische regering in Damascus.

Geen toeval

De aanval komt niet toevallig nu: bij de Verenigde Naties in Genève beginnen nieuwe gesprekken tussen de strijdende partijen. De Syrische regering heeft al gereageerd met luchtaanvallen op rebellengebied en eist dat deelnemers aan de gesprekken de aanslag veroordelen. Wie dat niet doet, zal als terrorist beschouwd worden, aldus Damascus.

Het is niet de eerste keer dat onderhandelingen zijn mislukt door een uitbarsting van geweld op het terrein.

Meest gelezen