"En die film blijft geld opbrengen"

In afwachting van de Oscaruitreiking, morgennacht, houdt Hollywood ook vandaag al de adem in, voor de ietwat minder prestigieuze Golden Raspberry Awards, die de slechtste filmprestaties van het voorbije jaar in de verf wil zetten. Niemand wil winnen, al konden onder meer Halle Berry en Sandra Bullock wel de humor van hun gewonnen Razzie inzien door die persoonlijk te gaan afhalen. Een slechte film krijgt immers opnieuw wereldwijde media-aandacht en dat is niet altijd een slechte zaak. Dat mocht in 2002 alvast komiek/acteur/regisseur Tom Green ervaren die liefst 5 Razzies won voor zijn film "Freddy got fingered". De filmflop kende daarna een opmerkelijke comeback op dvd.

"Toen we deze film maakten, was het onze droom om een Razzie te winnen. Dus voor mij is dit een droom die uitkomt", aldus Green, die zelf zijn rode loper meebracht toen hij de prijzen persoonlijk ging afhalen. De (poging tot) komedie "Freddy got fingered" won een Razzie in de categorie "Slechtste regisseur", "Slechtste acteur", "Slechtste script", "Slechtste filmkoppel" en "Slechtste film". Naast Green maakte ook Rip Torn, die in 1983 nog genomineerd werd voor een Oscar, deel uit van de cast. De film kreeg ronduit negatieve kritieken toen hij in de filmzalen verscheen.

Green, vooral bekend van zijn succesvolle MTV-programma "The Tom Green Show" en als vriendje van Drew Barrymore in de film "Charlie’s Angels", probeerde met de nodige (cynische) humor zijn gewonnen Razzies te duiden: "Dit maatpak heb ik gedragen tijdens mijn huwelijk. Dat geeft je dus een indicatie van hoe belangrijk deze prijzen voor mij betekenen." Het huwelijk van Green met actrice Drew Barrymore had toen al zijn beste tijd gehad.

Green: "Ik heb nog nooit veel prijzen gewonnen. Daarom zijn deze zo belangrijk voor mij. Ik had nooit verwacht dat we met deze film zoveel persaandacht en bewieroking zouden krijgen. Ik ben zo trots vandaag."

Uiteindelijk bleken de Razzies een positieve invloed te hebben op de dvd-verkoop van de film, zelfs in die mate dat "Freddy got fingered"  de status van "cultfilm" opgespeld kreeg. Green in oktober 2010 op entertainmentwebsite A.V.Club: "Als ik op tournee ben (Green legt zich de laatste jaren vooral toe op stand-upcomedy, ndvr), verbaast het me hoeveel mensen er zijn die die film graag zien. Ze vragen me om sketches uit die film na te spelen of roepen me "Daddy, would you like some sausage?" toe. Als ik dat tijdens een optreden begin te zingen, dan gaat de hele zaal uit zijn dak."

"Er zijn miljoenen stuks van de dvd verkocht, wat echt wel veel is. Dat heeft ertoe geleid dat de film uit de kosten is en dat er nu zelfs winst gemaakt wordt. En winst blijft maken. De filmmaatschappij vindt dat geweldig en ik vind dat geweldig."

"Ik heb met die film nooit de bedoeling gehad iets à la "The jazz singer" of "The bridge over the river Kwai" te maken. Ik heb nooit sketches in die film gestoken met het idee van: "Daar win je een Golden Globe mee."" Maar wel dus 5 Razzies. Hier beneden kunt u de trailer van "Freddy got fingered" nogmaals bekijken:

Dit jaar strijden onder meer "Batman v Superman: dawn of justice" en "Independence day: resurgence" voor slechtste film van het jaar. In de categorie "Slechtste acteur" kunnen Ben Affleck, Henry Cavill en Robert De Niro winnen. Megan Fox, Julia Roberts of Naomi Watts kunnen dan weer met de Razzie voor "Slechtste actrice" naar huis gaan. Of de winnaars vandaag ook persoonlijk hun prijzen komen afhalen, blijft afwachten.

Meest gelezen