"Klimaatbeleid gaat door, ook zonder de VS"

Het hoofd van de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties, Patricia Espinosa, zegt dat de wereldwijde plannen tegen de opwarming van de aarde niet meer te stoppen zijn, zelfs al zouden de Amerikanen niet meedoen. Espinosa brengt dit weekend een bezoek aan de VS.

De nieuwe klimaatchef van de VN zegt dat ze bezorgd is over eerdere uitspraken van de Amerikaanse president Trump over het klimaat. Zo kondigde Trump tijdens zijn campagne aan dat de Verenigde Staten zich zouden terugtrekken uit het klimaatakkoord dat in Parijs is gesloten en dat hij de steun voor het VN-fonds dat hernieuwbare energie promoot zou stoppen.

Espinosa hoopt dat het niet zo'n vaart zal lopen en put moed uit het feit dat Trump sinds zijn inauguratie nog geen duidelijke uitspraken heeft gedaan, wat zou kunnen betekenen dat de Amerikaanse koers nog niet vastligt.

Ook zonder de VS

Espinosa hoopt dat de Amerikaanse regering niet afzijdig blijft bij de klimaatbesprekingen, maar zegt dat de rest van de wereld desnoods zonder de Amerikanen zal doorgaan met het aanpakken van de klimaatverandering.

"We zijn natuurlijk bezorgd over de geruchten dat de VS zich mogelijk zou terugtrekken uit de conventie die op de klimaattop in Parijs is afgesloten", zegt Espinosa.  "Dat zou slecht nieuws zijn en daarom kijk ik ernaar uit om als een partner samen te werken met de VS". Het feit dat heel wat Amerikaanse bedrijven en steden vasthouden aan hun lage-uitstootbeleid stemt haar in ieder geval hoopvol.

(lees verder onder foto)

Tillerson

Bij haar bezoek aan de VS zal Espinosa ontmoetingen hebben met bedrijven en organisaties die werken rond klimaatverandering. Ze hoop ook een gesprek te kunnen hebben met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Deze voormalige CEO Van Exxon Mobil heeft onlangs nog gezegd dat klimaatverandering een echt risico is en dat de VS aanwezig moet blijven bij de VN-klimaatbesprekingen.

Meest gelezen