Amerikaanse Democraten kiezen Tom Perez als nieuwe voorzitter

De Amerikaanse Democratische Partij heeft Tom Perez op een meeting in Atlanta tot nieuwe voorzitter verkozen. De voormalige minister van Werk haalde 235 stemmen in de tweede stemronde, tegen 200 stemmen voor zijn voornaamste uitdager, het islamitische Congreslid Keith Ellison.

Perez had in de eerste stemronde één stem tekort om dan al te winnen. In de tweede stemronde ging hij een rechtstreeks duel aan met Ellison, nadat verschillende andere kandidaten uit de race voor het voorzitterschap waren gestapt.

De 55-jarige Perez vertegenwoordigt de traditionele vleugel van de Democratische Partij, waartoe prominente getrouwen van Hillary Clinton en voormalig president Barack Obama behoren. De 53-jarige Ellison had de steun van progressief links, waartoe supporters van senator Bernie Sanders, die bij de voorverkiezingen voor de presidentskandidatuur het onderspit moest delven tegen Clinton, behoren.

Het verlies van Hillary Clinton bij de presidentsverkiezingen van november 2016 tegen de Republikein Donald Trump liet de Democratische Partij achter zonder gezicht en een duidelijk project voor de toekomst. Obama was de laatste acht jaar het uithangbord, en de decennia daarvoor stonden Clinton en haar echtgenoot, voormalig president Bill Clinton, op de eerste rij.

Meest gelezen