Chinese jonge controversiële fotograaf overleden

De Chinese fotograaf Ren Hang, die met zijn expliciete foto's meermaals in aanraking kwam met censuur, is overleden. De 29-jarige kunstenaar heeft zelf een einde aan zijn leven gemaakt. Op dit moment loopt net een tentoonstelling van zijn werk in Amsterdam.

De foto's van Ren Hang zijn gestileerd, kleurrijk, radicaal en expliciet. In zijn vaderland China werd hij opgepakt en door de officiële media doodgezwegen. Het gebeurde meermaals dat tentoonstellingen met zijn werk net voor ze opengingen werden geannuleerd, en dat zijn website offline werd gehaald.

Toch werden zijn foto's wereldwijd opgepikt, en wel vooral via Instagram, waar hij meer dan 150.000 volgers had. Ook zijn kunstenaarsboeken raakten altijd vrijwel meteen uitverkocht.

Visuele poëzie

Naakte jongvolwassenen in uitgebalanceerde poses spelen de hoofdrol in het werk van Ren Hang, die vaak pauwen, vissen, maar ook bomen, planten en bloemen inzet als bevreemdende accessoires.

Nog tot 12 maart loopt in het fotomuseum Foam in Amsterdam een tentoonstelling met het werk van Ren Hang, dat curator Mirjam Kooiman omschrijft als "visuele poëzie". Ze loopt in samenwerking met Stieglitz19, zijn Antwerpse galerij, en werd samengesteld door de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei.

Meest gelezen