Jodie Foster voert verzet aan tegen Trump: "Tijd om ons te engageren"

Het weekend van de Oscars zit in Los Angeles traditioneel tjokvol etentjes en feestjes. "Maar nu beleven we een ongewone tijd, een tijd om engagement te tonen", zo klonk het gisteravond. Want de United Talent Agency, een van de beroepsverenigingen in de showbizz, verraste haar leden door in de aanloop naar de Oscars geen gala te organiseren, maar een demonstratie tegen Donald Trump.

De United Talent Agency, die grote namen aan boord heeft als Angelina Jolie, James Franco en de Iraanse regisseur Ashgar Farhadi, stuurt haar leden elk jaar een uitnodiging voor een gala-avond in het weekend van de Oscaruitreiking. Maar dit jaar vond de beroepsvereniging dat ze haar verontwaardiging over Trumps inreisverbod moest uitdrukken.

"En dus kregen we het gekke idee om de gala-avond te schrappen en te vervangen door een manifestatie", zegt de voorzitter van de bond, die het feestbudget -250.000 dollar- schenkt aan een vereniging die juridisch strijd voert tegen het inreisverbod.

Honderden mensen woonden de manifestatie bij voor het kantoor van de UTA. Ze werden toegesproken door acteurs Jodie Foster en Michael J. Fox. (lees verder onder de foto)

2017 Invision

Foster zei dat ze zich er vaak ongemakkelijk bij voelt om haar bekendheid te gebruiken als activiste. "Maar dit jaar is een ongewoon jaar en het is tijd om op te staan en ons te engageren." zei ze. Ze sprak ook de president toe. "Het Witte Huis is van ons, het is van de mensen."

Michael J. Fox, geboren in Canada, maar Amerikaans staatsburger geworden, kwam ook aan het woord. "Wij zijn de gelukzakken", zei hij. "Een beetje van dat geluk zou ik graag geven aan de vluchtelingen die naar de VS willen."

Vanuit Teheran was er een videoboodschap van regisseur Ashgar Farhadi. Hij is met "The salesman" genomineerd voor een Oscar, maar weigert naar Los Angeles te komen voor de uitreiking uit protest tegen het inreisverbod. "Wanneer politici haat propageren door culturen, godsdiensten en nationaliteiten tegen elkaar op te zetten, is het hartverwarmend om te zien dat de filmgemeenschap zich bij de bevolking schaart die zich verzet."

Meest gelezen