Nederlandse cabaretier Henk Elsink overleden

De Nederlandse cabaretier, zanger en schrijver Henk Elsink is op 81-jarige leeftijd overleden. Een van zijn bekendste -en ook wel wat omstreden- conferences was "Harm met de harp", waarin hij een stereotiep beeld van de homoseksueel neerzet.

Elsink leed sinds 2010 aan de ziekte van Alzheimer. Zijn vrouw heeft hem zes jaar lang verzorgd. Sinds anderhalf jaar woonde hij in een verzorgingshuis in Amersfoort, waar hij gisteren overleed.

Henk Elsink begon al op jonge leeftijd revues te maken. Nadat hij een prijs had gewonnen in een regionale talentenjacht, mocht hij optreden in het revuecafé van Tom Manders. Hij deed daarna mee aan diverse televisieprogramma's en maakte in de jaren 60 zijn opwachting in het ABC-cabaret van Wim Kan en Corry Vonk.

"Harm met de harp"

In Amsterdam opende hij zijn eigen restaurant, de Koopermoolen, waar hij ook optrad voor bezoekers. Ook begon hij het radioprogramma "Vrij entree", waarin heel veel bekenden ontving. Daarna legde hij zich toe op onemanshows, die ook op de televisie werden uitgezonden.

Een van zijn bekendste conferences was "Harm met de harp". Voor het stereotiepe beeld van de homoseksueel dat hij daarin neerzette, kreeg hij ook wel kritiek. In 1973 kreeg Elsink voor zijn shows de Gouden Harp. In 1988 nam hij afscheid van het podium en ging hij thrillers schrijven.

"Harm met de harp" op YouTube:

Meest gelezen