Nieuwe centrumlinkse partij opgericht in Italië, de Democraten en Progressieven

In Italie is een nieuwe centrum-linkse partij opgericht, de Democraten en Progressieven. Het is een initiatief van enkele oudgedienden van andere centrum-linkse partijen, waaronder de Democratische Partij van ex-premier Renzi. Ze willen een eind maken aan de versplintering van centrum-links in Italie en een halt toeroepen aan de opmars van populistisch rechts. Ze hebben de steun van onder andere gewezen premier Massimo D'Alema. De Democraten en Progressieven steunen premier Gentiloni, die Matteo Renzi is opgevolgd.
Het logo van de nieuwe partij.

Een aantal tenoren van links in Italië die de laatste weken hun respectieve partijen de rug hebben toegekeerd, hebben vandaag de oprichting aangekondigd van een nieuwe partij, de "Democraten en Progressieven" (Democratici e Progressisti, DP).

De DP is ontstaan uit de recente afscheuring van de linkervleugel van de Democratische Partij van gewezen premier Matteo Renzi en een aantal verkozenen van Sinistra Italiana (SI, Italiaans links), een partij die links staat van de Democratische Partij.

De DP wil een vernieuwing van centrumlinks en de vorming van een grote eengemaakte centrumlinkse stroming, zo staat er in het manifest van de nieuwe partij.

"De DP wil een breed links, dat niet verstikt wordt door de ambities van zijn leider en door de arrogante verwaandheid van het genoeg hebben aan zichzelf, die onze tegenstanders onvermijdelijk naar de overwinning leidt", zo staat er nog, in een nauwelijks verholen aanval op gewezen premier Renzi. Die krijgt van de linkervleugel van zijn partij het verwijt dat hij elk debat in de partij onderdrukt en dat hij arrogant is tegenover zijn tegenstanders. 

"We zijn hier omdat we een tegenstander hebben, rechts en de populistische afwijkingen, die we alleen kunnen verslaan door links op te bouwen", zo klinkt het nog.

De belangrijkste vertegenwoordigers van de nieuw partij zijn Roberto Speranza, de gewezen fractieleider van de Democratische Partij, en Enrico Rossi, de leider van de regio Toscane. De DP krijgt ook de steun van de gewezen leider van de Democratische Partij, Pier Luigi Bersani, en van gewezen premier Massimo D'Alema. 

De DP steunt de regering van Paolo Gentilino, de opvolger van premier Renzi, en ze dringt er op aan dat de regering haar hele termijn uitdoet, tot februari 2018.

Meest gelezen