Somers: "Totaal onaanvaardbaar geval van rauw racisme"

Burgemeester Bart Somers van Mechelen is verontwaardigd over de verspreiding van een racistische foto van commissaris Beels door een collega van het korps Mechelen-Willebroek. Beels is verantwoordelijk voor het diversiteitsbeleid van het korps.

Somers zegt in het Radio1-programma "Bonus" dat de verspreiding van de foto met een racistische boodschap totaal onaanvaardbaar is. "Dit is een geval van rauw racisme. Wij voeren in Mechelen een nul-tolerantiebeleid tegen racisme en discriminatie", zegt de burgemeester die de kordate reactie van het korps looft.

"De medewerkers hebben het onmiddellijk gemeld en er is direct een gerechtelijk onderzoek gestart, de korpschef heeft meteen zijn verantwoordelijkheid genomen en op minder dan 15 uur had men de dader die onmiddellijk is geschorst", zegt Somers. "Daar zal nu een zwaar gerechtelijk staartje aan komen, zo iemand hoort niet thuis in de politie, en zeker niet in de Mechelse politie."

Cultuur

"In geen enkele organisatie kan je uitsluiten dat er mensen zijn met vooroordelen en racistische of discriminerende opvattingen, maar wat je wel kan doen is er voor zorgen dat de cultuur van de organisatie juist is", stelt Somers. "Die cultuur moet er een zijn die dat niet aanvaardt en dat is nu juist wat er gisteren is gebeurd. Noch de collega's, noch de politievakbonden, noch de burgemeesters, noch de korpschef, heeft dat ook maar 1 seconde aanvaard en zijn  onmiddellijk daartegen in het gareel gegaan."

"Spijtig genoeg kunnen in elke organisatie rotte appels zitten, maar die moeten er dan ook onverbiddelijk uit, want die horen niet thuis in de politie en trouwens ook niet in andere overheidsorganisaties."

Uitzondering

Somers is er wel van overtuigd dat de racistische overtuiging van de dader een uitzondering is. "Ik heb de verontwaardigde reacties gezien van tientallen collega's, dus die hun cultuur zit heel goed. De korpsleiding heeft daar onmiddellijk op ingespeeld, dat zit juist. Ik ben ervan overtuigd dat dit geval een uitzondering is."

Somers haalt ook de doorlichting van het korps door de Sociale inspectie vorig jaar aan. "Daaruit is gebleken dat de bedrijfscultuur van de Mechelse politie goed zit, maar ook die inspectie kan niet uitsluiten dat er mensen zijn die fout zitten. Wij investeren juist heel sterk in een diversiteitsbeleid. Wij willen een referentiepunt op dat gebied zijn."

Meest gelezen