Trump stuurt zijn kat naar het diner met de Witte Huis-correspondenten

De Amerikaanse president Donald Trump is niet van plan om het jaarlijkse diner met de Witte Huis-correspondenten bij te wonen. Dat heeft hij via Twitter laten weten. "Ik zal het diner van de correspondenten van het Witte Huis dit jaar niet bijwonen. Wens iedereen het beste en maak er een goede avond van!", klonk het op Twitter.

De White House Correspondents' Association (WHCA) is een organisatie van journalisten die verslag doen van het Witte Huis en de president van de Verenigde Staten. Elk jaar organiseert de vereniging een diner, waar de zittende president en de pers traditioneel de draak met elkaar steken.

Het event wordt gepresenteerd door een comedian en trekt heel wat beroemdheden, journalisten en politici. Dit jaar gaat het diner door op 29 april in het Hilton-hotel in Washington, maar het zal dus zonder president Trump zijn. Volgens de New York Times heeft elke zittende Amerikaanse president sinds 1924 het diner bijgewoond.

In 1972 skipte president Richard Nixon het correspondentendiner. In 1981 bleef Ronald Reagan weg nadat hij was neergeschoten, hij was wel telefonisch te horen. Trump was in het verleden zelf ook al te gast. Beelden toonden hoe hij stoïcijns reageerde op de grapjes die presentator Seth Meyers over hem maakte. Vorig jaar verklaarde Trump nog dat hij dat diner geweldig vond.

Geen verrassende beslissing?

Trump gaf voorlopig geen uitleg bij zijn beslissing, maar die is misschien niet zo heel verrassend. Zijn relatie met de media loopt al van voor zijn aantreden bijzonder moeilijk. Zo werden vrijdag nog bepaalde media geweigerd op een persconferentie in het Witte Huis.

Op die beslissing kwam veel kritiek, en ook de WHCA reageerde op haar website. "Het bestuur van de WHCA is erg tegen de manier waarop de journalisten werden behandeld door het Witte Huis. We moedigen de organisaties die werden toegelaten aan om hun materiaal te delen met de media die niet werden toegelaten. Het bestuur zal dit verder bespreken met het personeel van het Witte Huis", schreef voorzitter Jeff Mason.

"Feest van het Eerste Amendement"

De WHCA zegt nu akte te hebben genomen van de beslissing van president Trump om weg te blijven, maar dat hun diner "een feest van het Eerste Amendement zou blijven, en van de rol die een onafhankelijke nieuwsmedia in een gezonde republiek speelt."

Enkele mediagroepen, waaronder Bloomberg en New Yorker magazine, hebben wel al beslist om dit jaar geen afterparrty te organiseren. Er zijn ook al oproepen geweest aan journalisten om het event dit jaar te boycotten.

Grappige Obama

President Obama kwam tijdens zijn presidentschap een aantal keren erg grappig uit de hoek op de correspondentendiners. Bij zijn laatste toespraak nam hij afscheid door zijn microfoon te laten vallen en de woorden "Obama out" uit te spreken.

In 2011 lachte hij ook met Donald Trump, van wie op dat moment al geweten was dat hij mogelijk kandidaat zou zijn bij de verkiezingen van 2016. Omdat Trump hem ervan beschuldigde geen echte Amerikaan te zijn, toonde Obama zijn zogenoemde "geboortevideo". Daarop werden beelden uit de tekenfilm "The lion king" geprojecteerd.

Bekijk hieronder de speech van Obama vorig jaar.

Meest gelezen