Tshisekedi al 25 dagen dood, maar nog altijd niet begraven

Er lijkt maar geen eind te komen aan het gepalaver en het geruzie over het definitieve afscheid van de Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi. Die is op 1 februari overleden in Brussel, maar tot op vandaag wordt zijn stoffelijk overschot er bewaard in een funerarium. Er is geruzie over zijn afscheidsplechtigheid in Congo, over wie aanwezig mag zijn en over de plaats waar hij mag worden begraven.

Gisteren heeft de gouverneur van de Congolese hoofdstad Kinshasa beslist dat Tshisekedi moet worden begraven op de begraafplaats van Gombe, vlak bij het centrum van Kinshasa. Een stuk grond van 500 vierkante meter wordt ingericht voor de begrafenis van het stoffelijk overschot, aldus nieuwszender 7sur7.cd.

De familie van de overleden oppositieleider en zijn partij Union pour la Démocratie et le Progrès social (UDPS) hadden vier plaatsen voorgesteld voor een grafmonument voor Tshisekedi: één op de hoofdzetel van de UDPS in de wijk Limete en drie in het centrum van Kinshasa, waaronder één aan het einde van een laan die ook uitkomt op de plaats waar oud-president Laurent Kabila. Vooral die laatste optie ligt zo goed als onmogelijk voor de autoriteiten in Kinshasa.

Conclusie: het blijft nog even wachten voor Tshisekedi terecht kan in zijn laatste rustplaats.

De politieke betekenis van een stoffelijk overschot

Er wordt overigens niet alleen over de locatie van het graf van Etienne Tshisekedi gepalaverd. Eén dag al na de afscheidsplechtigheid in de basiliek van  Koekelberg gaf zijn zoon Félix Tshisekedi duidelijk aan dat het stoffelijk overschot van zijn vader niet naar Kinshasa zou worden teruggebracht voor er een akkoord is over de premier van de nog te vormen overgangsregering. Félix Tshisekedi wil zo naar eigen zeggen vermijden dat de begrafenisplechtigheid van zijn vader in Kinshasa door rellen zou worden ontsierd.

Hij wordt overigens zelf naar voor geschoven als kandidaat-premier door de UDPS, die op die manier de dood van haar historische leider als hefboom gebruikt om de politieke transitie in Congo een zetje te geven. Die transitie moet uiteindelijk leiden tot presidentsverkiezingen eind dit jaar en het aftreden van huidig president Joseph Kabila.

Maar die laatste lijkt sowieso niet gehaast om werk te maken van een overgangsregering, en met de dood van Tshisekedi heeft de oppositie een belangrijke pijler verloren die veel mensen kon mobiliseren.

Bijkomende moeilijkheid

Een andere kaper op de kust is oud-gouverneur van Katanga Moïse Katumbi, die wordt getipt als mogelijke opvolger van Joseph Kabila.

Katumbi verblijft momenteel ook in Brussel en heeft vorig jaar 3 jaar cel gekregen in verband met gesjoemel met vastgoed. Volgens waarnemers gaat het echter om een politiek manoeuvre om hem van de macht te kunnen houden.

Op de begrafenisplechtigheid van Tshisekedi in Koekelberg heeft Katumbi gezegd dat hij naar Kinshasa zou terugkeren samen met het stoffelijk overschot van Tshisekedi. Het is zeer de vraag of de autoriteiten in Kinshasa daarmee opgezet zijn. Een zoveelste factor die de gang der zaken bemoeilijkt.

Knoop nog niet ontward

Gisteren raakte ook bekend dat Etienne Tshisekedi een verzegelde brief heeft achtergelaten bij de Congolese bisschoppenconferentie vóór wat uiteindelijk zijn laatste vliegreis naar België is gebleken. Daarin zou hij de figuur aanduiden die volgens hem de overgangsregering moet gaan leiden. Onze redactie heeft uit goede bron vernomen dat het zou gaan om Raphaël Katebe Katoto, een oudere broer van Moïse Katumbi, en niet om Félix Tshisekedi.

Het was de bedoeling om de inhoud van die brief bekend te maken als de onderhandelingen tussen het regime en de zogenoemde Rassemblement (het belangrijkste deel van de oppositie, nvdr.) zouden mislukken. Dat laatste lijkt niet onmogelijk, nu de oppositie met zichzelf in de knoop ligt.

Intussen blijft het lichaam van Etienne Tshisekedi in zijn voorlopige koele verblijfplaats in Brussel.  En Joseph Kabila blijft tot nader order nog altijd president.

Meest gelezen