Wie betaalt de muur: Mexico dreigt zelf met belastingen

Mexico waarschuwt de Verenigde Staten: "Als jullie de import van Mexicaanse goederen extra willen belasten om de bouw van de muur te betalen, doen wij hetzelfde. Een extra heffing op de import van bepaalde Amerikaanse goederen in Mexico", heeft minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray laten optekenen. De muur op de grens van beide landen blijft dus controverse uitlokken. Intussen mogen Amerikaanse aannemers al wel nadenken over ideeën voor de bouw ervan.

President Donald Trump herhaalde gisteren op de jaarlijkse bijeenkomst van conservatief gezinden (CPAC) zijn voornemen om "de Amerikaanse burgers te beschermen" en "een grote, grote muur te bouwen" op de grens met Mexico. Het is een van Trumps stokpaardjes om illegale migratie tegen te gaan. Enkele dagen na zijn aantreden al tekende hij het besluit om met de bouw ervan te beginnen.

De kostprijs zou volgens een bron van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid bij het persagentschap Reuters 21,5 miljard dollar bedragen, veel meer dan de 12 miljard die Trump aanhoudt. Hoe dat gefinancierd moet worden, is nog niet duidelijk. Trump houdt vast aan het principe dat Mexico mee moet betalen. Hij wil een belasting van 20 procent op de import van Mexicaanse producten in de VS.

"We gaan niet met gekruiste armen afwachten"

In een radio-interview afgelopen nacht, na de nieuwe muur-uitspraken van president Trump, sloeg de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray terug. "Mexico gelooft in vrije handel, maar we móeten wel reageren als de VS op die manier de bouw van de muur wil betalen. We kunnen niet met gekruiste armen zitten afwachten." We beschouwen dit niet als holle retoriek, maar als realiteit, stelde hij nog.

Videgaray zou staten als Iowa, Texas en Wisconsin als mogelijke "doelwitten" voor importtariefverhogingen voor ogen hebben. Mexico is het voornaamste exportland voor producten uit Texas, volgens het Amerikaanse ministerie van Handel. In 2015 werd voor 92,4 miljard dollar aan producten vanuit Texas geëxporteerd naar Mexico.

In 2016 was Mexico in het algemeen het tweede exportland voor de VS, na Canada. Ook wat import betreft is Mexico het op een na grootste land, na China (bekijk de gedetailleerde gegevens op www.trade.gov, nvr).

De muur blijft dus tot spanningen leiden tussen de twee buurlanden. President Enrique Peña Nieto annuleerde vorige maand al een ontmoeting met president Trump.

Aannemers mogen ideeën spuien voor de muur

Aannemers kunnen intussen al nadenken over voorstellen over de bouw van de muur. Het Amerikaanse overheidsagentschap Customs and Border Protection (CBP) schrijft tegen 6 maart een aanbesteding uit voor "het ontwerp en de bouw van verscheidene muurstructuren in de nabijheid van de grens van de Verenigde Staten met Mexico."

De website FedBizOpps.org brengt potentiële aannemers in contact met de federale regering. Aannemers moeten wel snel zijn: tegen 10 maart moeten ze een ontwerp van hun plannen indienen. Tegen 20 maart wordt een shortlist van de beste ideeën opgesteld, waarna de overblijvende kandidaten het financiële plaatje moeten schetsen.

Tegen half april al zouden contracten kunnen worden uitbesteed. Trump heeft nog wel de goedkeuring van het Congres nodig over de financiering van het project, voor de bouw effectief van start kan gaan.

Meest gelezen