143.287 mensen naar Voedselbanken: "Het gaat niet de goeie kant op""

Nog nooit gingen zoveel mensen naar de Voedselbank voor eten en drinken. 2015 was al een recordjaar, maar vorig jaar klopten nog eens bijna 5.000 mensen meer aan. In totaal deden 143.287 mensen een beroep op de Voedselbanken. De cijfers staan in Het Nieuwsblad.

Het aantal mensen dat aanklopt bij de Voedselbanken stijgt jaar na jaar. "Al zeker vijf, zes jaar rij zien we een stijging", zegt Alfons De Vadder, voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken, aan VRT Nieuws. Hij heeft het over een stijging van 17 procent in de laatste drie jaar.

"We zien niet altijd waarom, maar we zien wél dat hun inkomsten verminderen en dat er niet voldoende middelen zijn om rond te komen. Als bijvoorbeeld de energiekosten stijgen, wat binnenkort weer het geval is, dan is dat een ramp voor mensen die op zich al weinig of te weinig hebben. Dat speelt zeker mee."

Wie een beroep wil doen op de Voedselbanken, mag een inkomen van maximaal 740 euro netto per maand hebben. Vooral alleenstaande vrouwen, kinderen, werklozen en mensen van een andere afkomst kloppen er aan.

In België zijn er 9 Voedselbanken, zij delen aan 626 armoedeorganisaties producten uit om voedselpakketten mee te maken. Die producten komen van supermarkten, fabrikanten en Europese instellingen.

"Armoede op het terrein is aan het toenemen"

Ook in armoede-organisaties voelen ze dat het probleem almaar groter wordt. "Er komen steeds meer nieuwe mensen naar die verenigingen, en ze zien dat mensen die er langer gaan, dieper in de problemen geraken", zegt Frederik Vanhauwaert van Netwerk tegen Armoede aan VRT Nieuws.

"De armoede op het terrein is aan het toenemen, onder meer door de stijgende energiefacturen, door de stijgende woningkosten in het algemeen. Het gaat niet de goeie kant op."

Vanhauwaert pleit er nog eens voor om de uitkeringen boven de armoedegrens te trekken. Er moeten ook meer sociale woningen komen, zodat mensen een betaalbare huisvesting hebben.

Armoede gedaald?

Vorige maand was er in het Vlaams Parlement nog een felle discussie over de armoedecijfers. Volgens bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) is het risico op armoede gedaald.

Meest gelezen