14 Oscarnominaties voor "La La Land", maar welke kan de film verzilveren?

De film "La La Land" is in totaal 14 keer genomineerd, dat is evenveel als "Titanic" en "All about Eve" destijds. De film kan echter "maar" 13 Oscars winnen, omdat de film twee keer in eenzelfde categorie is genomineerd. We overlopen met onze filmman Ward in welke categorieën de film wellicht gaat triomferen en in welke categorieën de film toch nog wat kwetsbaar is. En we gaan ook verder in op de hamvraag: gaat "La La Land" meer beeldjes binnenrijven dan de 11 van "Titanic" en "Lord of the rings: the return of the king"?

1.

De genomineerden

"La La Land", "Arrival", "Fences", "Hacksaw Ridge", "Hell or high water", "Hidden figures", "Lion", "Manchester by the sea" en "Moonlight".

Het is volgens Ward heel simpel: "La La Land" wint de Oscar voor beste film. "Je kan niet naast die 14 Oscarnominaties kijken. "La La Land" is daarnaast ook een film over Hollywood die in Hollywood heel veel fans heeft. Ik vermoed dus dat iedereen voor “La La Land" gaat stemmen."

Volgens Ward is het 98 procent zeker dat "La La Land" de hoofdprijs wegkaapt. De overige 2 procent zet Ward in op "Moonlight", de eerste achtervolger. "Maar dat zou een gigantische verrassing zijn."

2.

De genomineerden

Damien Chazelle ("La La Land"), Denis Villeneuve ("Arrival"), Mel Gibson ("Hacksaw Ridge"), Kenneth Lonergan ("Manchester by the sea") en Barry Jenkins ("Moonlight").

"La La Land" zal ook meer dan waarschijnlijk de Oscar voor beste regie winnen. Dat is ook logisch: de beste film is natuurlijk ook de best geregisseerde film. "Misschien dat de "Moonlight"-fans wel op Barry Jenkins stemmen, maar Damien Chazelle van "La La Land" is heel waarschijnlijk nu al zijn dankwoord aan het schrijven", besluit Ward.

3.

De genomineerden

Ryan Gosling ("La La Land"), Casey Affleck ("Manchester by the sea"), Andrew Garfield ("Hacksaw ridge"), Viggo Mortensen ("Captain fantastic") en Denzel Washington ("Fences").

"La La Land" is heel kwetsbaar in de categorie van beste acteur, niemand gelooft echt in de kansen van Ryan Gosling. "Hij wordt hier echt wel voorbijgestoken door Denzel Washington in "Fences" of Casey Affleck in "Manchester by the Sea"", zegt Ward. "Zij hebben zoveel meer indruk gemaakt. Jammer voor Ryan Gosling, maar het wordt wellicht niet zijn jaar."

4.

De genomineerden

Emma Stone ("La La Land"), Isabelle Huppert ("Elle"), Ruth Negga ("Loving"), Natalie Portman ("Jackie"), Meryl Streep ("Florence Foster Jenkins")

Er is heel veel liefde voor Emma Stone in "La La Land", alle bookmakers voorspellen haar als winnares. "Dat zal wellicht ook wel zo zijn, maar laten we toch een beetje voorzichtig zijn", zegt Ward. "Hier kan Isabelle Huppert in "Elle" wel eens met de Oscar aan de haal gaan, of zelfs Natalie Portman in "Jackie". Maar als ik Stone zou zijn, zou ik me toch niet al te veel zorgen maken."

5.

De genomineerden

"La La Land", "The lobster", "Hell or high water", "Manchester by the sea" en "20th century women".

Musicals scoren traditioneel heel slecht wat Oscars voor scenario betreft. Om de weelde toch een beetje te spreiden, zal de Oscar volgens de meeste kenners wellicht naar het harde werk van Kenneth Lonergan gaan, die jarenlang werkte aan het scenario van "Manchester by the sea". "Hier geef ik "La La Land" maar 25% kans", besluit Ward.

6.

De genomineerden

"La La Land", "Jackie", "Lion", "Moonlight" en "Passengers"

In de categorie voor beste filmmuziek, is "La La Land" uiteraard de grote favoriet. "Het is een musical, en een hele goede musical, die door de score ook heel mooi voortgestuwd wordt", zegt Ward. "Een dikke 80% kans dat de muziek van "La La Land" dus beloond wordt met een Oscar."

7.

De genomineerden

"Audition (The fools who dream)" ("La La Land"), "Can't stop the feeling" ("Trolls"), "City of stars" ("La La Land"), "The empty chair" ("Jim") en "How farr I'll go" ("Moana")

In de categorie "beste origineel nummer" of "beste song" is "La La Land" twee keer genomineerd, namelijk voor de liedjes “City of stars” en “Audition (The fools who dream)”. "En een van die twee zal het wellicht ook halen… tenzij de Academy kiest voor de grootste hit in deze categorie: “Can’t stop the feeling” van Justin Timberlake voor de tekenfilm “Trolls”", zegt Ward. "50% kans voor "La La Land", dit is een twijfelgeval."

8.

"La La Land", "Arrival", "Deepwater horizon", "Hacksaw ridge" en "Sully".

In de categorie geluidsmontage gaat de Oscar meestal naar een luide science-fiction of een oorlogsfilm. Volgens die logica gaat de Oscar naar "Arrival" of "Hacksaw Ridge". "Volgens de meeste kenners maakt "La La Land" in deze categorie eigenlijk geen kans, tenzij de meeste Academy-leden in alle categorieën "La La Land" aanvinken", stelt Ward. "Maar het gaat slechts om een waterkansje."

9.

De genomineerden

"La La Land", "Arrival", "Hacksaw Ridge", "Rogue one: A Star Wars story" en "13 hours: The secret soldiers of Benghazi".

Wat geluidmixing betreft, iets helemaal anders dan geluidsmontage, staat het wel min of meer vast dat "La La Land" gaat winnen. "Het mixen van al die muziek, liedjes en dialogen is dan ook zeer indrukwekkend", legt Ward uit. "Dus in deze categorie zit "La La Land" dan weer dicht bij de 100% winstkans."

10.

De genomineerden

"La La Land", "Arrival", "Fantastic beasts and where to find them""Hail, Caesar!" en "Passengers".

In de categorie “production design”, wat kort door de bocht vertaald wordt als "decors" zijn de winstkansen voor "La La Land" zeer hoog want de film ziet er fantastisch uit. "Iedereen verwacht dat "La La Land" hier gaat triomferen, dus we zitten toch weer met 90% winstkans", vat Ward samen.

11.

De genomineerden

"La La Land", "Arrival", "Lion", "Moonlight" en "Silence".

Wat het camerawerk betreft van "La La Land", wordt het een dubbeltje op zijn kant. "Als de Academy echt blind voor "La La Land" stemt in zowat alle categorieën, dan winnen ze ook hier", zegt Ward. "Maar er zijn in Hollywood minstens zoveel fans van het prachtige camerawerk in “Moonlight”. Fifty-fifty dus hier."

12.

De genomineerden

"La La Land", "Allied", "Fantastic beasts and where to find them", "Florence Foster Jenkins" en "Jackie".

In de categorie "kostuums" is het niet onwaarschijnlijk dat "La La Land" wordt afgetroefd door "Jackie", "Florence Foster Jenkins" of "Allied". Traditioneel gezien worden historische films namelijk veel vaker beloond met de Oscar voor de beste kostuums. "Hier slechts 10 à 20% kans", besluit Ward.

13.

De genomineerden

"La La Land", "Arrival", "Hacksaw ridge", "Hell or high water" en "Moonlight".

"Er is een ongeschreven wet: als een film vroeg op de avond de Oscar voor beste montage wint, is hij bijna zeker van de hoofdprijs later op de avond", zegt Ward. ""La La Land" maakt zeker kans, maar een flitsend gemonteerd oorlogsdrama als "Hacksaw ridge" maakt meestal nog meer indruk. Ook dit is een grote “misschien”, eerder neigend naar “waarschijnlijk niet”."

"La La Land" wint minstens 7 Oscars, maar maakt kans om er 10 te winnen", vermoedt Ward. "Dat is dan net eentje minder dan de drie films die het officiële wereldrecord hebben met 11 oscars, dat zijn "Ben Hur", "Titanic" en "Lord of the rings: the return of the king".

"Toch even erbij vermelden: als de Academy blind verliefd is op "La La Land", en heel wat leden in zowat alle categorieën de film aanvinken, dan zouden het toch ook 11 of 12 Oscars worden. Maar alle nominaties verzilveren, lijkt zelfs voor "La La Land" onmogelijk."
 

Meest gelezen