Amerikaanse miljardair stuurde mee brexitcampagne van vriend Farage

De Amerikaanse miljardair Robert Mercer, die de campagne van Donald Trump steunde, heeft in Groot-Brittannië actief meegewerkt aan de Leave-campagne om de Europese Unie te verlaten. Dat schrijft de Britse krant The Observer.

Vorige week raakte bekend dat Mercer een van de eigenaars is van de rechts-conservatieve website Breitbart, die een prominente rol speelde in de verkiezing van Trump. Hij was ook een van de grootste geldschieters voor de campagne van Trump.

De miljardair is een oude vriend van Nigel Farage, de voormalige voorzitter van UKIP, die campagne voerde voor de brexit, en zou hem zijn hulp aangeboden hebben om die campagne te ondersteunen en mee te sturen.

Die hulp werd verschaft door Mercers bedrijf Cambridge Analytica. Dat verzamelt gegevens van kiezers via Facebook en anders sociale media en gebruikt Artificial Intelligence-technieken om een psychologisch beeld te schetsen van de kiezer en uit te vinden hoe die emotioneel kan worden geprikkeld. Op basis daarvan krijgen de uitgekozen kiezers dan een zeer gepersonaliseerde boodschap toegestuurd.

Geen aangifte van de hulp

Met deze tactiek werden in de Verenigde Staten swingkiezers, die nog niet beslist hadden voor wie ze zouden stemmen, bestookt. Nadien bood Mercer zijn vriend Farage gratis de diensten aan van Cambridge Analytica.

Het Leave-kamp deed geen aangifte van de hulp aan de Britse kiescommissie, alhoewel wettelijk vereist is dat giften, ook in de vorm van diensten, die meer dan 7.500 pond waard zijn, aangegeven moeten worden. Tot voor kort ontkenden de brexiteers dat Cambridge Analytica voor hen had gewerkt, maar de woordvoerder van Leave.eu, Andy Wigmore, geeft dit nu toch toe.

Mercer is een computerwetenschapper die eerst voor de AI-tak van IBM werkte en nadien fortuin vergaarde met Renaissance Technologies, een hedgefonds dat zich specialiseert in automatische beurshandel. Hij staat op goede voet met Trump en is net als de president van plan het medialandschap grondig te veranderen.

Meest gelezen