Batman, Superman en Hillary Clinton domineren de Razzies

De superheldenfilm "Batman vs. Superman", maar ook een rechtse documentaire over Hillary Clinton zijn de grootste "winnaars" geworden van de Golden Raspberry Awards. De Razzies worden elk jaar daags voor de Oscars uitgereikt aan de slechtste films van het afgelopen jaar. Dat iemand zijn prijs komt ophalen, is dus zeer uitzonderlijk. Maar de maker van de Hillary-documentaire reageerde wél. Met een sneer.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De Golden Raspberry Awards of Razzies, beeldjes in de vorm van een gouden framboos, zijn de prijzen die niemand in de filmwereld wil krijgen. Traditiegetrouw worden ze uitgereikt op de avond voor de prestigieuze Oscars, al komen de "winnaars" doorgaans niet opdraven om hun trofee in ontvangst te nemen.

Dat deden ook Ben Affleck en Henry Cavill niet, die werden uitgeroepen tot slechtste filmduo in hun rollen van Batman en Superman. Jesse Eisenberg kreeg voor zijn bijrol in dezelfde film ook een Razzie. In totaal waren er vier Razzies voor "Batman vs. Superman".

"Jullie kunnen niet verdragen dat Trump gewonnen heeft"

Heel verrassend was dat niet, want de film kreeg het hele jaar door vernietigende kritieken (al bracht hij tegelijk wel ruim 330 miljoen dollar op). 

Iets opvallender was de film die werd uitgeroepen tot slechtste film van het jaar. Dat was "Hillary's America: The secret history of the Democratic Party", een rechtse documentaire over Hillary Clinton. De film kreeg ook de Razzie voor de slechtste regie en nog twee andere Razzies.

De conservatieve commentator Dinesh D'Souza, maker van de documentaire, kwam de prijzen weliswaar niet ophalen, maar sprak wel een boodschap in. "Jullie geven mij deze prijs omdat jullie niet kunnen verkroppen dat Trump de verkiezingen gewonnen heeft", sneerde hij.

Ook Mel Gibson krijgt een Razzie

Ook Mel Gibson kreeg een Razzie, en wel voor zijn comeback in de filmindustrie. De regisseur was jarenlang uit de gratie in Hollywood, onder meer wegens een aantal antisemitische uitspraken.

Of hij zwaar zal tillen aan zijn gouden framboos is nog maar de vraag. Gibson mag vanavond opgetogen tussen het Oscarpubliek zitten, want zijn oorlogsfilm "Hacksaw Ridge" is vijf keer genomineerd.

Meest gelezen