Bill Paxton, bekend van "Titanic" en "Apollo 13", overleden

De Amerikaanse acteur Bill Paxton is overleden. Hij was 61 jaar en stierf aan de gevolgen van complicaties na een hartoperatie. Paxton speelde mee in "Titanic", "Apollo 13" en "Twister". De laatste jaren oogstte hij vooral succes als tv-acteur. Voor zijn rol in "Big love" werd hij drie keer genomineerd voor een Golden Globe.

Bill Paxton, geboren in Texas en behept met het bijbehorende accent, werd zeker in het begin van zijn carrière vaak gecast als militair of cowboy. Hij werkte meermaals samen met James Cameron: in "The terminator", "Aliens", "True lives" en de grote kaskraker "Titanic". In "Titanic" was hij een van de schattenjagers.   

Grote hoofdrollen speelde hij niet zo vaak. Wel in "Twister": in die film van de Nederlander Jan de Bont speelt hij een op tornado's jagende wetenschapper. Lof oogstte hij voor zijn vertolking in "A simple plan". In "Apollo 13" was hij een van de astronauten. Ook in de western "Tombstone" had hij een grote rol.

Succes als tv-acteur

De laatste jaren was Bill Paxton vooral te zien in tv-series. Zo speelde hij een polygame man in "Big love", een vertolking die hem drie nominaties voor een Golden Globe opleverde. Voor zijn rol in de miniserie "Hatfields & McCoys" werd hij genomineerd voor een Emmy. Zijn laatste rol was die van een detective in de serie "Training days". Met zijn collega-acteur Justin Cornwell reisde hij onlangs nog rond om de reeks te promoten. Twee weken geleden waren ze nog samen op een prijsuitreiking.

Bill Paxton overleed onverwacht aan de gevolgen van complicaties bij een hartoperatie.

Meest gelezen