De glazen bol van Verrijcken: wie gaat vannacht met een Oscar aan de haal?

Wie gaat vannacht met (een van) de felbegeerde Oscarbeeldjes aan de haal? Hoewel voorspellen altijd een kwestie van gissen en missen is, zet onze filmman Ward Verrijcken alvast zijn glazen bol op tafel. Dit zijn volgens hem de grootste kanshebbers.

1.

De genomineerden

"Arrival", "Fences", "Hacksaw ridge", "Hell or high water", "Hidden figures", "La La Land", "Lion", "Manchester by the sea" en "Moonlight".

Wie wordt wellicht de winnaar?

Met 14 nominaties is “La La Land” dit jaar de meest genomineerde film. Logischerwijs gaat die dan ook in de categorie “beste film” winnen. Er is ook heel veel liefde voor de film in Hollywood, omdat "La La Land" over de kunst gaat die in Hollywood gemaakt wordt.

Tegen de gedoodverfde favoriet is er altijd een beetje backlash, maar volgens Ward is er nu niet voldoende tegenstand. "Dus absoluut: “La La Land” gaat winnen in de categorie “beste film". En laten we wel wezen, "La La Land" is ook echt een goede film."

Op welke winnaar hoopt Ward?

Als het van Ward zou afhangen, wordt "Moonlight" de beste film in de Oscarrace. "Een prachtige, integere, ongelofelijk straf vertolkte film over een jongetje dat zijn homoseksualiteit ontdekt. Geen evidentie in de harde achterbuurt in Miami waar hij opgroeit." Volgens Ward gaan we de "volgende jaren en decennia" nog over "Moonlight" spreken.

2.

De genomineerden

Denis Villeneuve ("Arrival"), Mel Gibson ("Hacksaw ridge"), Damien Chazelle ("La La Land"), Kenneth Lonergan ("Manchester by the sea") en Barry Jenkins ("Moonlight").

Wie wordt wellicht de winnaar?

Het is eigenlijk nogal logisch dat de Oscars voor beste film en beste regie naar dezelfde titel gaan. Dus het is heel waarschijnlijk dat Damien Chazelle, de regisseur van “La La Land”, in deze categorie gaat winnen. "Je ziet ook het harde werk van de regisseur, in al die prachtig geënsceneerde musicalscènes", zegt Ward. Een leuk detail: met z’n 32 jaar zou Chazelle de jongste regisseur aller tijden worden die de Oscar voor beste regie wint.

Op welke winnaar hoopt Ward?

"Omdat ik "Moonlight" de beste film in deze Oscarrace vind, zou ik het beeldje geven aan de maker van die onvergetelijke film: Barry Jenkins", zegt Ward. "Hij heeft een subliem scenario geconstrueerd, opgedeeld in drie stukken: het jongetje dat zijn plaats zoekt in de grote boze wereld als kind, als tiener en als volwassen man. Prachtige fotografie ook en een heerlijke acteursregie."

3.

De genomineerden

Casey Affleck ("Manchester by the sea"), Andrew Garfield ("Hacksaw Ridge"), Ryan Gosling ("La La Land"), Viggo Mortensen ("Captain Fantastic") en Denzel Washington ("Fences").

Wie wordt wellicht de winnaar?

In de categorie "beste acteur" wordt het een lastige keuze. Casey Affleck maakt zeker kans, zo heeft hij heel veel prijzen gewonnen voor zijn schitterende hoofdrol in "Manchester by the sea", maar de laatste weken heeft Denzel Washington een inhaalbeweging gemaakt voor zijn hoofdrol in de toneelverfilming “Fences”. Die film heeft hij overigens ook geregisseerd. "Ik durf héél voorzichtig voorspellen dat Washington het uiteindelijk zal halen", zegt Ward. Voor Washington zou het zijn derde Oscar zijn, hij zou daarmee het Oscar-aantal van Jack Nicholson evenaren.

Op welke winnaar hoopt Ward?

"Mijn persoonlijke voorkeur in deze categorie is voor Viggo Mortensen, in het eigenzinnige familiedrama "Captain Fantastic"", zegt Ward. "Hij maakt geen enkele kans, maar hij vertolkt de rol van een anarchistische papa echt schitterend. Al lijkt de film nu al wat vergeten, ik raad iedereen aan om dit kleine juweeltje te ontdekken. Mortensen doet echt fantastische dingen."

4.

De genomineerden

Isabelle Huppert ("Elle"), Ruth Negga ("Loving"), Natalie Portman ("Jackie"), Emma Stone ("La La Land") en Meryl Streep ("Florence Foster Jenkins").

Wie wordt wellicht de winnaar?

De Oscar voor beste actrice gaat meer dan waarschijnlijk naar Emma Stone, voor haar behoorlijk lumineuze hoofdrol in "La La Land". Ze zingt, danst en acteert de sterren van de hemel – "prachtig hoe ze haar hese stem in de toch wel moeilijke liedjes gebruikt". "Als je zoveel kunstjes in één vertolking combineert, en dan ook nog eens een heel sympathieke superster blijkt te zijn, dan wordt het voor de Academy-leden nogal moeilijk om niét voor haar te stemmen", zegt Ward. Emma Stone mag dus nu al haar Oscarspeech beginnen schrijven.

Op welke winnaar hoopt Ward?

De échte "beste actrice" die dit jaar genomineerd is, is volgens Ward zonder enige twijfel Isabelle Huppert. "Zij is zo fantastisch in "Elle", de Franse film van Paul Verhoeven. De film is een moreel dubieus maar net daarom zo fantastisch drama over een vrouw die verkracht wordt maar die weigert daar het slachtoffer van te zijn."

"Huppert is misschien wel de beste actrice ter wereld op dit moment - sorry Meryl Streep- en het is eigenlijk een regelrechte schande dat dit nog maar haar eerste Oscarnominatie is", stelt Ward.

5.

De genomineerden

Mahershala Ali ("Moonlight"), Jeff Bridges ("Hell or high water"), Dev Patel ("Lion"), Lucas Hedges ("Manchester by the sea"), Michael Shannon ("Nocturnal animals")

Wie wordt wellicht de winnaar?

Mahershala Ali is de grote favoriet om de Oscar te winnen voor beste acteur in een bijrol. Het is een hardwerkende acteur die veel respect geniet in Hollywood. Hier is hij vooral bekend van zijn rol in de Netflix-reeks "House of cards".

Zijn rol in "Moonlight" is echter de definitie van een perfecte bijrol: hij heeft een grote impact op de levensloop van het hoofdpersonage, en zelfs nadat hij uit de film is verdwenen, blijft zijn intense acteerwerk de hele film nazinderen.

Op welke winnaar hoopt Ward?

"Ik zou ook stemmen voor Mahershala Ali in "Moonlight", als de beste acteur in een bijrol", zegt Ward. "In slechts een paar scènes drukt Ali zijn stempel op de hele film. Wat een charisma heeft deze man! Dus Mahershala Ali for the win!"

6.

De genomineerden

Michelle Williams ("Manchester by the sea"), Viola Davis ("Fences"), Nicole Kidman ("Lion"), Naomie Harris ("Moonlight"), Octavia Spencer ("Hidden figures")

Wie wordt wellicht de winnaar?

Er is één dame die in deze categorie zowat alle prijzen heeft gewonnen in de aanloop naar de Oscars en dat is Viola Davis voor haar indrukwekkende werk in “Fences”. Davis speelde deze rol ook al op Broadway en ze smijt zich met hart en ziel in haar vertolking van de veelgeplaagde echtgenote van het personage van Denzel Washington. "Het is het soort van monumentale acteerwerk, puur drama eigenlijk, waar je niet omheen kan kijken", zegt Ward. "De Academy-leden gaan dan ook allemaal stemmen voor Viola Davis."

Op welke winnaar hoopt Ward?

"Ik heb een lichte voorkeur voor de rol van Naomie Harris in "Moonlight", zegt Ward. "Ze speelt een drugsverslaafde moeder en het is echt een foutloze vertolking. Maar ik moet ook zeggen dat ik eigenlijk minstens zo hard onder de indruk was van Viola Davis. Maar eigenlijk speelt die de vrouwelijke hoofdrol (en niet de bijrol) in "Fences". Dus puur technisch gezien is de rol van Naomie Harris wel een echte bijrol, die navenant beloond zou moeten worden. Dus als je de logica van de Oscars volgt, dan zou je voor Naomie Harris moeten kiezen."

Meest gelezen