Duizenden Russen eren vermoorde oppositieleider Boris Nemtsov

In Moskou zijn duizenden opposanten van president Poetin op straat gekomen voor een protestmars ter nagedachtenis van de vermoorde Boris Nemtsov. Morgen zal het twee jaar geleden zijn dat de Kremlincriticus op straat werd neergeschoten.

De betogers droegen foto's van de vermoorde oppositieleider, en scandeerden slogans als "Rusland zal vrij zijn" en "Poetin betekent oorlog". Volgens de organisatie bracht de protestmars ongeveer 15.000 mensen op de been, de politie spreekt van 5.000 deelnemers. Het was in ieder geval de grootste betoging in Moskou sinds de herdenking van Nemtsov vorig jaar.

"Het is heel belangrijk dat na twee jaar mensen op straat blijven komen om hun solidariteit te tonen met de ideeën waar Boris Nemtsov voor vocht en zijn leven gaf", zei Ilya Yashin, een vriend en collega van Nemtsov.

De betoging verliep grotendeels zonder incidenten, met uitzondering van een onbekende die oppositieleider Mikhail Kasyanov met groene verf bekladde in het gezicht. Na afloop van de mars gingen duizenden mensen bloemen leggen op de brug waar Nemtsov werd vermoord.

(Lees voort onder de foto)

Boris Nemtsov was in de jaren 90 vicepremier in de regering onder de toenmalige president Boris Jeltsin. Toen huidig president Vladimir Poetin meer en meer macht verwierf in Rusland, groeide Nemtsov uit tot de centrale figuur van de verdeelde oppositie.

De voormalige vicepremier werd op 27 februari 2015 doodgeschoten op een brug vlakbij het Kremlin. Vijf Tsjetsjeense verdachten, die ontkennen iets te maken te hebben met de moord, staan momenteel terecht voor een militaire rechtbank. Volgens Nemtsov-aanhangers zit de Tsjetseense president Ramzan Kadyrov, een marionet van Poetin, achter de moord.

Meest gelezen