Geen Trump op White House Dinner, deze fratsen haalden zijn voorgangers uit

De Amerikaanse president Donald Trump zal dit jaar niet present zijn op het jaarlijkse White House Correspondents' Association Dinner, het event waar de pers en de president elkaar graag wat jennen. Geen grapjes, geen gevatte opmerkingen, geen steken onder water dus. Het correspondentendiner, in de VS ook wel het "Nerd Ball" genoemd, was in het verleden wel goed voor enkele grappige, soms sarcastische momenten. Een selectie.
George W. Bush haalde in 2006 zijn dubbelganger mee op het podium.

Obama als leeuwenkoning (2011)

Obama had in 2011 net een lastige periode achter de rug door de heisa om zijn afkomst. Verschillende tegenstanders, waaronder Donald Trump, hadden geëist dat de Democratische president zijn geboorteakte zou vrijgeven. Die kon voor eens en voor altijd bewijzen dat Obama al dan niet een Amerikaans staatsburger was, en dus al dan niet geschikt voor het presidentschap.

De akte was kort voordien prijsgegeven en Obama kon het niet laten daarop terug te blikken. "De staat Hawaï heeft pas nog mijn officiële geboortecertificaat vrijgegeven. Vanavond wil ik nog een stap verder gaan. Vanavond zal ik voor het eerst de video van mijn geboorte tonen." Waarna de openingsscène van de Disneyklassier "The lion king" te zien was.

Trump, toen aanwezig op het diner, kreeg ook enkele ferme vegen uit de pan. "Niemand is meer trots dan hij dat we nu die geboortekwestie naast ons neer kunnen leggen", aldus Obama. "Dat is omdat hij zich eindelijk weer kan focussen op zaken die écht belangrijk zijn. Zoals: hebben wij de maanlanding vervalst? Wat gebeurde er écht in Roswell? En waar zijn Biggie en Tupac (twee vermoorde rappers, nvr)?"

De speech van Obama is trouwens om een nog andere reden erg opmerkelijk. Het correspondentendiner vond plaats op het ogenblik dat een geheime operatie op het getouw werd gezet om Al Qaeda-leider Osama bin Laden te klissen. Op het moment dat Obama zijn grapjes stond te verkopen, wist hij dat hij nadien in de "Situation Room" die operatie zou moeten opvolgen. Een dag na het diner kondigde Obama aan dat Bin Laden gedood was.

Bekijk hieronder de toespraak van Obama

Seth Meyers versus Donald Trump (2011)

Niet alleen presidenten geven het beste van zichzelf, ook de comedians die het correspondentendiner aan elkaar praten. Seth Meyers, een van de scenarioschrijvers van het satirische actuaprogramma "Saturday Night Live", hakte in 2011 stevig in op Donald Trump, die toen ook al eens te kennen gegeven had presidentiële ambities te koesteren. Tot leedvermaak van velen.

"Donald Trump zegt dat hij later als Republikeins president door het leven wil gaan. Wel een beetje verrassend, want ik nam aan dat hij alleen als grap door het leven gaat." En: "Donald Trump is vaak te zien op Fox. Een beetje ironisch toch, omdat er op zijn hoofd vaak een 'fox' (Engels voor vos, een verwijzing naar Trumps kapsel, nvr) zit."

Trump woonde toen zelf het diner bij. Met het groeiende ongenoegen duidelijk zichtbaar aanhoorde hij stoïcijns de commentaar die Meyers op hem bleef spuien. De legende wil dat Trump daar en dan beslist zou hebben om zich later effectief kandidaat te stellen voor de Republikeinse presidentsnominatie.

Bekijk hieronder de toespraak van Seth Meyers

George Bush en zijn dubbelganger (2006)

Ook de Republikeinse president George W. Bush wist een paar keer raak uit de hoek te komen op het jaarlijkse "Nerd Ball". Zo betrad hij in 2006 het podium, samen met zijn lookalike Steve Bridges. Ze voerden een amusante sketch op. De echte Bush gaf zijn officiële speech, zijn dubbelganger naast hem vertolkte wat er zogezegd écht in zijn hoofd omging.

De echte Bush: "Zoals jullie weten, kijk ik altijd uit naar deze diners". De andere Bush: "Het is hier gewoon een bende mediafiguren, liberalen uit Hollywood en Democraten. Waarom kan ik niet gewoon een etentje hebben met de 36 procent van de mensen die mij wél leuk vindt?"

De echte Bush: "Jammer dat vicepresident Dick Cheney er niet bij kan zijn. Ik ben het eens met de media die zeggen dat Dick een beetje laat was om te praten over dat jachtincident in Texas (Cheney schoot toen per ongeluk een man neer, nvr). Eigenlijk wist ik er niks van tot ik hem zag op "America's Most Wanted." De andere Bush: "Jullie journalisten zouden uit jullie dak gaan als jullie de waarheid kenden. Hij was zo zat als een eekhoorn! Van één biertje! Een licht biertje! Ik wou dat ik erbij geweest was. Ik zag hem onlangs nog mijn richting uitkomen: ik riep: 'Schiet me niet neer!'"

Het idee voor de stand-up met de stand-in kwam volgens het Witte Huis en volgens Steve Bridges van de president zelf. Bush was doorgaans het lijdend voorwerp van grappen tijdens zijn presidentschap, hier toonde hij dat hij er zelf ook wel iets van kon.

Bekijk hieronder de sketch van Bush en "Bush"

Bill Clinton als luie president (2000)

De Democratische president Bill Clinton verlegde een grens tijdens zijn allerlaatste correspondentendiner in 2000. Hij had een videootje gemaakt met als titel: "The final days". Waarin hij de aanwezigen liet zien waarmee hij zich in zijn laatste maanden in het Witte Huis zoal mee bezighield.

Zoals daar zijn: zeeslag spelen met de voorzitter van de "Joint Chiefs of Staff" (de bevelhebber van de strijdkrachten van de VS, nvr), zijn limousine wassen, de haag snoeien, de was doen, origami vouwen en wat doelloos rondslenteren in zijn sjofele joggingbroek in de gangen van het Witte Huis.

Ook Clintons speech bevatte trouwens oneliners over hemzelf als een luie president. "Ik hou me niet bezig met mijn memoires, maar meer met mijn cv. Ik krijg veel tips van mijn staf over hoe ik dat moet schrijven. Ze zijn er precies meer mee bezig dan ik. Ik moet een actieve vorm gebruiken, zeggen ze. Voerde het Amerikaanse leger aan. Beval luchtaanvallen. Was drie keer president... Sommigen dikken het wel een beetje aan. Overzag de uitvinding van het internet door de vicepresident. Creëerde, trok aan, verhoogde en behield de controverse."

Bekijk hieronder de "final days" van Bill Clinton

Meest gelezen