Homans: "Centrum voor gelijke kansen voor iedereen, ofwel overbodig"

Vlaams minister van Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) stelt het nut van het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia in vraag en kondigt een onderzoek aan. Naar aanleiding van een aan Joods Actueel gelekte mail met een reactie van een medewerker herhaalt ze dat Unia er voor iedereen moet zijn, en niet alleen voor "mensen van een bepaalde origine".

Unia lijkt terecht te komen in een storm van kritiek. "Wat mij deze week heeft verbaasd, is de reactie van een medewerker van Unia op een veroordeling van iemand die in 2014 heeft geroepen dat alle joden de keel moeten worden overgesneden", zegt Liesbeth Homans aan onze redactie. "Een medewerker heeft gezegd dat dit geen rechtspraak, maar kromspraak is."

Voor Homans is dit een brug te ver. "Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat zij zich consequent aan de kan van één groep stellen en dus eigenlijk geen gelijkekansencentrum zijn", zegt ze. "Iedereen moet bij Unia terecht kunnen, en vandaag is dit absoluut niet het geval. Ik word dezer dagen overspoeld met mailtjes van mensen die zeggen dat ze ook een klacht hebben ingediend, maar nooit een antwoord hebben gekregen." Voor de minister is dit "onwaarschijnlijk".

Homans laat het niet bij kritiek alleen. "Ik ga voor alle duidelijkheid een onderzoek instellen. Wij hebben hen, een rol gegeven vanuit ons gelijkekansenbeleid. Zij moeten die rol natuurlijk op een deftige manier vervullen." Unia is gewaarschuwd: "Ofwel ben je een centrum voor gelijke kansen voor iedereen, ofwel is uw centrum overbodig."

Drietrapsraket van N-VA na aanklacht Joods Actueel

De kat is afgelopen donderdag de bel aangebonden door het tijdschrift Joods Actueel. Dat heeft de hand kunnen leggen op een interne mail van een jurist van Unia, onder meer gericht aan Els Keytsman, de directeur van Unia. In die mails schrijft de man inderdaad "Kromspraak in plaats van rechtspraak". Volgens Joods Actueel neemt één van de juristen van Unia openlijk anti-Israëlische standpunten in, waardoor hij onmogelijk neutraal zou kunnen reageren in zaken over antisemitisme.

Vanmorgen kwam Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) al behoorlijk scherp uit de hoek in De Zondag. "Unia is niet neutraal, niet objectief. Ze verdedigt maar één doelgroep", zei ze. Wie vormen die doelgroep? "De mensen van allochtone origine. Als een blonde vrouw met blauwe ogen wordt uitgescholden voor nazihoer en klacht indient, is de kans dat zij gehoord wordt, nihil. Als een vrouw met een hoofddoek klacht indient omdat ze uitgescholden wordt, is de kans honderd procent."

Vanmorgen deed kersvers federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) haar duit in het zakje in "De zevende dag". "Het is geen centrum van gelijke kansen, maar een centrum van polarisering", poneerde ze.

Vanmiddag schakelt Homans zelf nog een versnelling hoger: Unia zal voor haar een gelijkekansencentrum voor iedereen zijn, of niet zijn.

Meest gelezen