Royaal nieuws: a spy in the sky en 60 dagen zonder Victoria

Elke zondag brengen we een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Britse hertoginnen hebben enkele geheimen prijsgegeven: poolbiljart is niet het favoriete spel van Kate Middleton en Camilla Parker Bowles blijkt helemaal geen keukenprinses. In Spanje waren dan weer alle ogen gericht op de stijlvolle koningin Letizia -mét diamanten tiara- en de Argentijnse first lady. En de Zweden halen opgelucht adem nu ze weten waar hun geliefde kroonprinses Victoria de afgelopen twee maanden zat.

GROOT-BRITTANNIË: drones voor Kate, Jamie kookt voor Camilla

Kate Middleton, de hertogin van Cambridge en echtgenote van prins William, heeft haar eerste bezoek achter de rug aan Action for Children, een project dat focust op geestelijke gezondheidszorg bij kinderen. Voor de veiligheid van Kate stonden deze keer niet alleen lijfwachten in. De politie schakelde een drone in om het terrein in Wales te overschouwen. "A spy in the sky", kopten de Britse kranten ludiek.

Het bezoek leverde ook twee gênante momenten op voor Kate. Ze waagde zich aan een partijtje poolbiljart maar slaagde er niet in een bal van tafel te spelen. "Ze speelde verschrikkelijk", vatte de aanwezige Craig Davies (15) samen. Kate verontschuldigde zich achteraf voor haar spelkwaliteiten. Even later speelde haar korte rok haar parten toen de wind kwam opzetten.

PA Wire/PA Images
WENN.com

Cupcakes maken met Jamie Oliver

De vrouw van prins Charles, Camilla Parker Bowles, had deze week het genoegen met een aantal bekende chef-koks achter het fornuis van Clarence House te staan. Er werden maar liefst 140 cupcakes gebakken. Camilla kreeg de spuitzak uit handen van Jamie Oliver en kreeg er gratis een paar tips bij. De hertogin blijkt echter geen keukenprinses en gaf met een knipoog aan dat ze haar "eigen, unieke stijl" heeft.

De cupcakes werden gemaakt om The Great Get Together te promoten, een jaarlijks evenement waarbij in juni in het hele land straatfeesten, picknicks, barbecues en heuse bakwedstrijden worden gehouden. 

PA Wire/PA Images
PA Wire/PA Images

Voor wie zit te likkebaarden bij het aanschouwen van de cupcakes: het recept volgt hieronder.

SPANJE: Argentinië op tweedaags staatsbezoek

De Spaanse koning Felipe en koningin Letizia hebben het Argentijnse presidentiële paar ontvangen voor een tweedaags staatsbezoek. Het waren vooral Letizia en first lady Juliana Awada die de show stalen met hun stijlvolle outfits. In hun poederroze ensembles (foto 1) leken de twee haast zussen.

Tijdens het staatsbanket droeg Letizia (foto 2) een tiara die ze nog nooit had bovengehaald. Het gaat om de Fleur de Lys-tiara, ook wel La Buena genoemd. Hij werd gemaakt in 1906 door juwelier Ansorena als een huwelijksgeschenk van koning Alfonso XIII voor koningin Victoria Eugenia, een van de achterkleinkinderen van de Britse Queen Victoria.

De laatste keer dat de tiara werd gezien, was drie jaar geleden. Toen droeg Letizia's schoonmoeder, koningin Sofia hem. Het diamanten juweel wordt -samen met een paar oorringen en twee armbanden- al generaties lang van koningin op koningin doorgegeven.

ZWEDEN: Waar zit Victoria?

De Zweedse pers maakte zich zorgen over Victoria: de geliefde kroonprinses was al 60 dagen niet meer in het openbaar verschenen. Media rekenden uit dat haar laatste publieke optreden dateerde van 20 december, voor de uitreiking van de Nobelprijzen in Stockholm.

Het Zweedse hof wist uiteindelijk de gemoederen te bedaren met de mededeling dat Victoria momenteel op reis is met haar gezin en zich concentreert op haar kinderen, en dat ze vanaf begin maart opnieuw haar werkzaamheden hervat. "Ze wil quality time met Estelle (5) en Oscar (1)", klonk het. Vorige maand raakte al bekend dat Victoria's man Daniel, met ouderschapsverlof is. Voor hem is dat niet meer dan normaal. "Mijn vader was ook thuis toen mijn zus en ik klein waren", verklapte hij ooit tijdens een interview. Daniel duikt pas eind maart op in de koninklijke agenda vol officiële activiteiten.

Het verklaart meteen ook waarom Victoria en Daniel niet aanwezig waren bij de ontvangst van David Johnston, de gouverneur-generaal van Canada, en zijn vrouw Sharon. (foto)

(c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures

Prins Carl Philip en zijn echtgenote Sofia Hellqvist waren wel aanwezig bij het staatsbezoek van Canada. Ook prinses Madeleine ontbreekt. Zij woont in Londen en reist niet voor elk evenement naar Zweden. 

Dat Victoria en Daniel meer aandacht spenderen aan hun kinderen, is deze week mooi meegenomen voor dochter Estelle. De koningin in spe verjaarde en het hof verspreidde een gloednieuwe foto van de deugniet:

Images must not be sold on to or distributed to third parties. Not for marketing purposes. Copyright must always be stated on publication. For any questions please contact photo@royalcourt.se

Meest gelezen