Trump dumpt journalist en gaat eten met Farage

Diezelfde avond dat de Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat hij niet naar het jaarlijkse White House Correspondents Association diner zou gaan, deelde hij nóg een steek uit aan de media. Hij liet de zogenoemde "press pool" met graagte in de steek voor een ongepland dineetje met zijn familie en met Nigel Farage, de voormalige Britse UKIP-leider.

De presidentiële "press pool", een bekend begrip in de VS. Elke dag volgt een kleine persploeg, samengesteld uit reporters en cameramensen van verschillende nieuwshuizen, in een roterend systeem het doen en laten van de Amerikaanse president. Dat ploegje krijgt toegang tot activiteiten van en in het Witte Huis, met de bedoeling dat tekst en beeld gedeeld worden met de rest van de Witte Huis-correspondenten. Als de president bijvoorbeeld een buitenlands staatshoofd ontmoet, is er niet altijd gelegenheid om alle geïnteresseerde journalisten een plaats te geven. De press pool is dan het middel bij uitstek om alles praktisch af te handelen.

Ook president Trump heeft dus te maken met zo'n press pool die hem op de voet mag volgen. Tot zijn grote ergernis. Gisteravond skipte hij de gemaakte afspraken en reed hij vanuit het Witte Huis weg, Pennsylvania Avenue af, voor een ongepland bezoekje aan het restaurant van zijn eigen hotel. De pooljournalist aan de kant geschoven dus, een moeilijk te missen symboliek in de borrelende strijd tussen Trump en de pers.

"Veiligheidsdiensten overspoelden het restaurant"

Op sociale media gonsde het van de geruchten wat Trump aan het doen was, en met wie. Uiteindelijk wist Benny Johnson, een journalist die toevallig in het restaurant zat toen Trump en zijn entourage arriveerden, een foto te maken en te delen van de presidentiële groep.

Trump zat er met zijn dochter Ivanka, haar man en Trumps topadviseur Jared Kushner, de gouverneur van Texas, Rick Scott, en... Nigel Farage, de voormalige leider van de Britse UKIP-partij. Johnson meldde dat kort voor hun komst de veiligheidsdiensten het restauran "overspoelden", en dat minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en zijn echtgenote even verderop aan een tafeltje zaten, alleen.

Na afloop wist Johnson Trump nog even zijn smartphone voor de neus te duwen met de vraag of het klopte dat hij niet naar het diner van de Witte Huis-correspondenten zou gaan. "Neen, vind je dat leuk", antwoordde Trump kortaf.

(lees verder onder de tweets)

Kamperen in een busje

Nigel Farage is in de Verenigde Staten nadat hij eerder op de bijeenkomst van conservatiefgezinden (CPAC) Trump-aanhangers toegesproken had. Hij zou de uitnodiging voor het dineetje pas op het allerlaatste moment gekregen hebben.

Een enthousiaste Farage postte zelf een foto op Twitter, "Dinner with the Donald", waarin te zien is hoe hard hij in zijn nopjes is met zijn eetgezelschap. Dat hij deel mag uitmaken van de inner circle van de president wijst er volgens de Britse pers op hoe dik hij geworden is met Trump sinds zijn steun aan de presidentiële campagne.

En de pooljournalist? Die zag zich dan maar genoodzaakt te kamperen in een busje voor het hotel, tot het gezelschap enkele uren later het restaurant verliet en weer in colonne naar het Witte Huis reed. Zonder dat de pooler een glimp van Trump kon opvangen.

Meest gelezen