Unia: "Wij zijn er duidelijk voor iedereen. Ons dagelijks werk bewijst dat"

Unia-directeur Els Keytsman is verbaasd, maar ook ongerust over de striemende kritiek van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) en staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA). Ze roept hen op om rond de tafel te gaan zitten en de polemiek niet via de pers te voeren. Voor haar moet het doel zijn ervoor te zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt en racisme en discriminatie de wereld uit helpen.

"Ik ga heel eerlijk zijn", zegt Els Keytsman. "Ik ben echt verbaasd en ook ongerust als ik hoor wat er allemaal gezegd wordt door minister Homans en staatssecretaris Demir over de openbare onafhankelijke instelling Unia." Demir bestempelt Unia als centrum van polarisering, Homans gaat nog een stap verder en zegt ronduit dat Unia er is voor "mensen van een bepaalde origine". Homans stelt ook Unia zelf in vraag.

"Ik heb mevrouw Homans horen zeggen dat wij de organisatie van de klagende allochtonen zijn, en dit op een moment dat we net hebben gecommuniceerd dat we nog nooit zoveel mensen over de vloer hebben gehad die bij ons langskomen omdat ze gediscrimineerd worden." Keytsman somt op: "Omwille van hun handicap, omwille van hun leeftijd, noem maar op. Wij zijn er duidelijk voor iedereen. Ons dagelijks werk toont dat aan."

Wat Homans en Demir zeggen, geeft een vertekend beeld van de werking, klonk het vanmorgen al in een persbericht. Unia zoekt "naar de grootste gemene deler tussen mensen ongeacht hun afkomst, handicap, seksuele oriëntatie enzovoort.(...) De antiracismewet en de antidiscriminatiewet vormen de toetssteen voor Unia. Voor ons tellen feiten en die spreken voor zich."

"Geen polemiek via pers"

Els Keytsman kaatst de bal terug naar Homans en Demir, allebei bevoegd voor Gelijke Kansen. "Na deze harde en krachtige taal verwacht ik een even hard en krachtig beleid tegen discriminatie, tegen racisme en voor gelijke kansen voor iedereen. Dat gaan we met ons drieën moeten doen. Ik herhaal de oproep om rond te tafel te gaan zitten en de polemiek niet via de pers te voeren."

"Mijn dagelijkse obsessie is ervoor te zorgen dat mensen gelijke kansen krijgen, dat we discriminatie aanpakken en dat we racisme aanpakken. Ik hoop dat we daar samen kunnen voor gaan", besluit ze haar antwoord aan beide N-VA-bewindsvrouwen.

Meest gelezen