"Gevolgen tien jaar smartphones rampzalig voor het milieu"

De productie van smartphones heeft de afgelopen tien grote gevolgen gehad voor het milieu. Dat zegt Greenpeace. De milieuorganisatie dringt aan op een ander productiemodel om de enorme elektronische afvalberg te verminderen en de toestellen langer te doen meegaan.
© Reporters - Rosaria D Aquino

Het rapport "From smart to senseless: the global impact of ten years of smartphones" maakt de balans op van tien jaar smartphonegebruik, sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007. In die periode werden wereldwijd 7,1 miljard smartphones geproduceerd, maar de toestellen gaan maar korte tijd mee.

"Als alle smartphones die de voorbije tien jaar zijn geproduceerd, nog zouden werken, zou ongeveer elke mens op aarde er een hebben. De consumenten worden ertoe aangezet om hun model zo vaak te upgraden dat het gemiddelde toestel net ongeveer twee jaar wordt gebruikt. Dat heeft verwoestende gevolgen voor de aarde", zegt Elizabeth Jardim die het rapport heeft geschreven.

Circulair productiemodel

Dat smartphones zo'n kort leven beschoren zijn, is problematisch, omdat er veel energie en materiaal nodig zijn om ze te maken. Sinds 2007 werd ongeveer 968 terawattuur gebruikt om smartphones te produceren, genoeg om België elf jaar van stroom te voorzien.

Bovendien creëren ze een gigantisch afvalprobleem. Volgens een studie van de Universiteit van de Verenigde Naties was het elektronisch afval van kleine IT-producten als smartphones in 2014 goed voor 3 miljard ton. Minder dan 16 procent van alle elektronische afval op aarde zou worden gerecycleerd.

Greenpeace zegt dat we niet langer zo kunnen doorgaan en roept de hele IT-sector op om te kiezen voor een "circulair productiemodel", en kijkt daarbij in het bijzonder naar Samsung. Dat zou het goede voorbeeld moeten geven en zich er openlijk toe verbinden om de 4,3 miljoen Galaxy Note 7 te recycleren om de impact op mens en milieu te beperken.

Naar verwachting zullen in 2020 6,1 miljard mensen een smartphone bezitten. Dat is ongeveer 70 procent van de wereldbevolking.

Meest gelezen