"Sommigen zullen een speech geven waarover Trump op het toilet in hoofdletters zal tweeten"

De verwachte politiek getinte toespraken zijn grotendeels uitgebleven tijdens de uitreiking van de Academy Awards. Enkel gastheer Jimmy Kimmel deelde met de regelmaat van de klok welgemikte oneliners uit aan de Amerikaanse president Donald Trump.
2017 Invision

Het was voor Jimmy Kimmel de allereerste keer dat hij bij de Oscars aanwezig was, en dat meteen als gastheer. Hij benadrukte eerst en vooral dat de Oscars wereldwijd gevolgd worden. "Zo ook in meer dan 225 landen die ons (de VS, nvdr.) nu haten". De eerste steek naar Trump was daarmee uitgedeeld.

"De Verenigde Staten zijn verdeeld", ging Kimmel verder. "Mensen zeggen me dat ik iets moet zeggen om iedereen weer samen te brengen. Maar laten we eerlijk zijn: ik kan dat niet. Er is maar één Braveheart hier aanwezig (een verwijzing naar Mel Gibson, nvdr.) en hij zal ons ook niet verenigen."

"Ik ben niet de man om dit land te verenigen, maar het kan wel degelijk gebeuren", ging Kimmel verder. "Als iedereen die deze show bekijkt, er kijken namelijk miljoenen, een hand zouden uitsteken naar iemand waar ze het niet eens mee zijn, en een positief gesprek zouden hebben... dan zouden we Amerika weer groot maken."

"Vorig jaar leek het nog alsof de Oscars racistisch waren"

Maar uiteindelijk wilde Kimmel ook "bedankt" zeggen aan Donald Trump. "Want herinnert iedereen zich vorig jaar nog? Toen het leek alsof de Oscars racistisch waren?"

Verder verwelkomde Kimmel ook nog de acteurs en actrices die vanuit het buitenland naar de Oscaruitreiking in Hollywood waren afgezakt. "Ik ben echt blij dat ze je de grens hebben doorgelaten", zei Kimmel vervolgens aan de Franse actrice Isabelle Huppert (genomineerd in de categorie "beste actrice"). Kimmel benadrukte tegelijk dat Hollywood niet discrimineert. "Alleen op leeftijd en gewicht", besloot hij met een knipoog.

Staande ovatie voor "meest overschatte actrice aller tijden"

Kimmel vroeg vervolgens een staande ovatie voor "de meest overschatte actrice" aller tijden, Meryl Streep. Nog een steek naar Trump dus, die Streep "de meest overschatte actrice aller tijden" had genoemd nadat ze zwaar naar hem had uitgehaald in een toespraak op de Golden Globes eerder dit jaar.

De gastheer had ook een boodschap voor de aanwezige media. "Als hier iemand is van CNN, The Los Angeles Times of The New York Times: gelieve de zal te verlaten want wij moeten niet weten van vals nieuws."

Kimmel richtte zich ook nog tot de winnaars. "Sommigen onder jullie zullen een Oscar winnen vanavond en een speech geven waarover Trump in hoofdletters zal tweeten, tijdens zijn toiletbezoek om 5 uur 's ochtends."

Kimmel tweet naar Trump

Twee uur na het begin van de Oscarceremonie, kwam Kimmel met zijn telefoon het podium op. "Ik ben wat bezorgd, we zijn meer dan twee uur ver in de show en Trump heeft nog niet over ons getweet." Waarop hij besloot om live een tweet te versturen naar Trump: "Ben je wakker, Donald?".

"Wereld verdelen tussen "zij" en "wij" creëert angst"

Ernstige verwijten aan het adres van Trump waren enigszins verrassend zeldzaam. Opvallend was de toespraak die Anousheh Ansari in naam van Asghar Farhadi gaf. De Iraanse regisseur won de Oscar voor niet-Engelstalige film voor "The salesman", maar was zelf niet aanwezig om die op te halen. "Het spijt me dat ik niet bij jullie ben", zei Ansari in zijn plaats. "Ik ben afwezig uit respect voor de inwoners van mijn lans en de 6 andere landen die door inhumane wetten de VS niet meer binnen mogen. De wereld verdelen tussen "zij" en "wij" creëert angst.

Ook de Mexicaanse acteur Gael García Bernal gaf een sneer op het podium. "Als een Mexicaan en een mens van vlees en bloed ben ik tegen elke soort muur die ons verdeelt", zei hij.

Meest gelezen